Дневник следи новините след парламентарните и президентските избори и развитието

...
Дневник следи новините след парламентарните и президентските избори и развитието
Коментари Харесай

След изборите: Разпределението на министрите между партиите щяло да е 8-4-3-2

Дневник " следи новините след парламентарните и президентските избори и развиването на политическата обстановка в страната. Статията се обновява.

15:42Преди диалога за министрите Нинова желае съдружно съглашение  След изборите: Разпределението на министрите сред партиите щяло да е 8-4-3-2
© Пресцентър на Българска социалистическа партия
На среща със социалисти на " Позитано " 20 водачът Корнелия Нинова е оповестила, че първо би трябвало да има документално съдружно съглашение с ясни и съответни политики, а едвам по-късно да се дефинира конструкция и личен състав на Министерския съвет, заяви партийният пресцентър.

Днес Корнелия Нинова е събрала ръководителите на работните групи от " Българска социалистическа партия за България ", взели участие в първите договаряния за държавно управление, с цел да обобщят и детайлизират постигнатото дотук. На нея водачът е споделила, че за Българска социалистическа партия преди всичко е значимо да бъде общественият дирек в бъдещото ръководство и да отбрани децата, и младите фамилии, работещите, бедните и пенсионерите, както и дребния и междинен бизнес.

" По време на полемиките с другите партии беше реализирано единодушие по редица въпроси, само че остават и такива, които са противоречиви. По тях предстоят спомагателни диалози и лидерска среща ", се показва в известието. 13:09Хасан Адемов, Движение за права и свободи: В договарянията до момента липсват стратегически цели  След изборите: Разпределението на министрите сред партиите щяло да е 8-4-3-2
© Цветелина Белутова, Капитал
Преговарящите по програмата на бъдещото държавно управление не са предложили стратегически цели, а са влизали ненужно в елементи. Това е оценката на Хасан Адемов от Движение за права и свободи. Движението не е поканено да взе участие в диалозите за кабинет.

" В тези над 50 позиции, към които се сплотиха договарящите бъдещи съдружни сътрудници, липсват стратегическите ограничения. Една такава полемика не би трябвало да влиза в елементи. Липсват стратегически цели, обществени знаци, няма натурални индикатори, планове. Всичко следва в бъдеще време. Тези полемики са просто говорилни... Необходимо е по-ефективно наличие, което да помогне за правене на стратегия на ръководство на последващо ръководещо болшинство ", разяснява дългогодишният народен представител пред БНР.

Според него прави неприятно усещане, че участници в полемиката са показали непознаване на настоящото законодателство.

Адемов акцентира, че Движение за права и свободи са за държавно управление, което да взема решение проблемите в секторните политики и съобщи готовността на придвижването да бъде консултант на бъдещите ръководещи.

Според него в договарянията за обществената политика не е даден отговор на въпроса какво се прави с увеличените пенсии след Нова година, когато ще се харчи 1/12 от сегашния бюджет, тъй като новият няма да е признат. " В Кодекса за обществено обезпечаване е записано, че след 25 декември 2021 година коефициентът за година стаж от 1.2 на 100 се усилва на 1.35 на 100, което значи увеличение на пенсиите с 13,5%. Но в бюджета за тази година тези пари ги има единствено за 6 дни. От къде ще се вземат тогава нужните пари ", попита Адемов.10:56 Очаква се съдружното съглашение да е готово до петък  След изборите: Разпределението на министрите сред партиите щяло да е 8-4-3-2
© Цветелина Белутова, Капитал

Съпредседателят на Зелено придвижване Борислав Сандов изрази вяра, че до петък, когато ще е първото съвещание на Народното събрание, ще има подписано съдружно съглашение, а до тогава би трябвало да се изчистят противоречивите моменти.

Пред " България он ер " той разяснява, че не може да се разискват имена на евентуални министри преди да е приключило самото съдружно съглашение.

" Нямаше нито един скандал, нямаше остри нападки. Това смени огледално метода, по който се прави политика в България ", добави още той за извършените през предходната седмица договаряния по сформиране на стратегия на бъдещото държавно управление.

Въпреки това счита, че няма да е елементарно да има коалиция с 4 обединения.

В Министерството на околната среда и водите първите ограничения би трябвало да са ориентирани към превъзмогване на всички 16 наказателни процедури в Европейската комисия, свързани с непокриване на критериите на европейското законодателство, изясни Сандов, за който се счита, че е допустимо да оглави това ведомство. Допълни, че четири от процедурите са във фаза наказателни каузи и са застрашени сред 2 и 4 милиарда евро, защото България не е приела задачите за " Натура 2000 ".

Какво се договориха до момента партиите и какво остана за разискване четете.09:08Владислав Панев: Очаквам още след седмица да се види съставът на кабинета  След изборите: Разпределението на министрите сред партиите щяло да е 8-4-3-2
© Юлия Лазарова
Буквално в идната седмица се чака и съставът на държавното управление, и неговата стратегия да бъдат в огромна степен ясни, разяснява пред БНР Владислав Панев, съпредседател на Зелено придвижване, което е част от " Демократична България ". Той е оптимист, че е допустимо новото държавно управление да остане на власт четири години.

Посочи, че звучи разумно постът на министър на околната среда да отиде при неговата партия, и дефинира кандидатурата за поста на Борислав Сандов, също съпредседател на Зелено придвижване, за добра. Отбеляза въпреки всичко, че всичко е на масата, само че няма нищо контрактувано.

" Избирателите по този начин ни подредиха, че сме длъжни да създадем компромис, всяка една от обединенията, в избрана посока ", посочи още Панев. По думите му компромисът се реализира елементарно в този формат.

" Успешните страни се ръководят от такава амалгама от изявени, мощни политически лица, които са и специалисти в съответните области ", съобщи Владислав Панев.08:53Договореният недостиг в бюджета следващата година значи вдишване на нов дълг от 5-6 милиарда лева  След изборите: Разпределението на министрите сред партиите щяло да е 8-4-3-2
© Цветелина Белутова
Договореният сред договарящите за държавно управление партии недостиг в бюджета за следващата година значи, че ще би трябвало да се поеме нов дълг, с цел да се финансира той. " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия се схванаха, че този индикатор ще бъде в границите на 3.4-4.5%.

Това значи, че ще би трябвало с дълг да се финансират към 5-6 милиарда лева, само че това не е доста друго от обстановката тази година, разяснява пред Българска национална телевизия икономистът Георги Ганев. Той е част от преговорния екип на " Демократична България " и взе участие в диалозите в бранш " Финанси ". Как минаха те четете.

В Закона за бюджета за 2021 година бе записан предел на поетия нов дълг от 4.5 милиарда лева, подсети икономистът. Допълни, че е допустимо част от недостига следващата година да се финансира от фискалния недостиг т.е. от спестяванията на страната.

Като има недостиг, няма по какъв начин да няма дълг, те са скачени съдове.
 Георги Ганев

В отговор на въпрос уточни, че вижда себе си в Народното събрание, а също така трите партии от състава на " Демократична България " разискват дали би трябвало да имат министри в бъдещия кабинет, или единствено да го поддържат.

Какво се договориха до момента партиите и какво остана за разискване четете. 08:46Явор Божанков: Играещите хоро в Българска социалистическа партия са подготвени да саботират договарянията за кабинет  След изборите: Разпределението на министрите сред партиите щяло да е 8-4-3-2
© Юлия Лазарова
" Вчера бях доста обезпокоен, тъй като представители на Българска социалистическа партия от вътрешната съпротива обикаляха студиата и говореха, че Българска социалистическа партия не би трябвало да взе участие в ръководство ", съобщи пред " Нова телевизия " Явор Божанков от социалистите. Според него в случай че те, " ИТН " или " Демократична България " не са в ръководството, ще значи, че 47-ото Народно заседание ще има къс живот, предстоят нови избори, а страната ще навлезе в тотална социално-икономическа и политическа рецесия. " Всяка мощ, която е съдружен сътрудник, би трябвало да поеме ясна отговорност посредством директно присъединяване ", съобщи Божанков.

Според него вътрешната съпротива в партията, която назова " играещите хоро ", са желали оставката на Корнелия Нинова, само че тя не им стига и в този момент желаят промяна на преговорния екип. За хорото разясни, че огромна част от тях са се хванали на хоро в нощта на президентските избори. По този метод щабът на Румен Радев означи успеха в балотажа на 21 ноември.

" Нито един път за 200 дни не съм ги видял на митинг против ГЕРБ и Гешев. Нито един път, до момента в който прокуратурата не нахлу в президентството, не съм ги виждал да изискат оставката на Гешев. Единственият митинг, на който съм ги виждал, е на " Позитано ", единствената оставка, която са желали, е на Нинова. Тези хора са подготвени да саботират договарянията. Искат бъдещият кабинет да се договаря от тях ", съобщи Божанков, като не пожела да посочва поименно. Според него несъответствуващи хора се пробват да употребят Крум Зарков. Юристът съобщи неотдавна, че би се кандидатирал за ръководител на Българска социалистическа партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР