Днешните ракетни атаки по украински градове доведоха до цивилни жертви

...
Днешните ракетни атаки по украински градове доведоха до цивилни жертви
Коментари Харесай

Говорител на ЕК: Руските ракетни атаки са провокирани от страх

Днешните ракетни офанзиви по украински градове доведоха до цивилни жертви и развалена гражданска инфраструктура

Европейската комисия осъди съветския ракетен обстрел, осъществен през днешния ден по Киев и други украински градове, който докара до цивилни жертви и щета на гражданска инфраструктура, предава Българска телеграфна агенция.

" Това са безчовечен офанзиви, предизвикани от боязън ", съобщи на брифинг Петер Стано, представител на Европейска комисия. Атаките против цивилното население наподобяват " военни закононарушения ", добави той, представен от Франс прес.

" Става дума за нова и неприемлива ескалация ", разяснява Стано, като прикани президента на БеларусАлександър Лукашенко нейната територия да не бъде употребена за ракетен обстрел против Украйна и да не трансформира страната в " заинтригувана страна в бруталната експанзия, водена от Русия ".

" Това, което се случва сега в Киев, е обратно ", написа в Туитър председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, представена от ДПА. " Светът още веднъж вижда режима, пред който сме изправени - режим, който сее гнет и гибел ", акцентира тя.

По-рано през днешния ден висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че сходни дейности нямат място в 21 век, осведоми Ройтерс. " Осъждам тези дейности по-най безапелационен метод. Ние заставаме до Украйна. Допълнителна военна помощ от Европейски Съюз е на път ", сподели Борел.

Еврокомисарят за правораздаването Дидие Рейндерс написа в Туитър, че е потърсил леговище в подземието на хотел в Киев, където се намира на посещаване. " На несъмнено място сме и чакаме развиването на обстановката ", съобщи той.

От Елисейския замък беше публикувано известие, в което са споделя, че френският президент Еманюел Макрон " е удостоверил цялостната си поддръжка за президента Зеленски и уговорката на Франция да разшири помощта си за Украйна в отговор на декларираните военнотехнически потребности ".

Катрин Колона, френската министърка по въпросите на Европа и външните работи, също осъди изрично днешните съветски удари. " Умишленият обстрел по цивилно население е военно закононарушение ", написа тя в Туитър, съобщи Ройтерс.

" Военно закононарушение " беше и изразът, който употребява министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау. " Руските бомбардировки от през днешния ден по градове и украински жители са безчовечен акт и военно закононарушение. Русия не може да завоюва тази война. Ние сме с теб, Украйна ", написа той в Туитър, осведоми Франс прес.

Ройтерс цитира италианското външно министерство, което написа в Туитър акаунта си, че е " отвратено от подлостта " на съветските ракетни удари и удостоверява непоклатимата си поддръжка за Украйна.

Белгийският министър-председател Александер де Кро също осъди обстрела на Русия по Киев в обществените мрежи. " Това е неприемлива ескалация ", която ще ускори белгийската поддръжка за Украйна, разяснява той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР