Днес започват най-важните избори в България – местните. Кметската кампания

...
Днес започват най-важните избори в България – местните. Кметската кампания
Коментари Харесай

Изборите почнаха! Какво трябва да знаем?

Днес стартират най-важните избори в България – локалните. Кметската акция ще продължи до 27 октомври. Първият тур е на 29 октомври. В него се избират кмет и общински съвет. Вторият тур е на 5 ноември за кметове в обитаемоте места, в които никой от претендентите не е определен с повече от 50% от подадените годни гласове в първия тур.

58 партии и 9 обединения ще вземат участие във вота тази есен. Малко над 6 милиона и 48 хиляди са гласоподавателите, включени в предварителните описи за локалните избори.
-->
Мандатът на всички кметове, общински съветници, кметове на региони и кметове на кметства е четиригодишен. В общинското ръководство има и села с по-малки кметства, в които има кметски наместници, само че това не е избираема служба и те се назначават със заповед на кметовете на по-големите обитаеми места. Така в някои общини гласоподавателите ще гласоподават четири пъти едновременно - за кмет, за общински съветници, за районни кметове, и за кметове на обитаеми места (села).

За първи път ще можем да дадем вота си на локални избори с машина. На тези избори за общински управляващи с изключение на машинно ще може да гласуваме и с хартия.

21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат направени за изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври. Общата стойност на публичната поръчка е към 9,180 млн. лв., като 700 хиляди лв. от тях ще бъдат разходени за доставка на хартията за машинно гласоподаване.

Прогнозната стойност на една хартиена бюлетина е към 40 стотинки. Общо 3606 типа бюлетини ще бъдат направени за идните локални избори. 265 типа ще са бюлетините за общински съветници и също толкоз за кметове на община, 35 типа ще са бюлетините за кмет на регион, а за кметове на кметства 3041.

За да може един жител да гласоподава на вота на 29 октомври, той би трябвало да е живял (тоест, да има непрекъснат или сегашен адрес) минимум 6 месеца преди изборите в обитаемото място, в което гласоподава. На 15 октомври изтича срокът, в който гласоподавател може да изиска да гласоподава по сегашен адрес, а хора с увреждания да изискат да упражнят правото си на избор в преносима кутия.

През 2019 сумата за вота беше в размер на близо 71 млн. лв., а в този момент нужните средства, които данъкоплатците ще би трябвало да платят са над 100 млн. лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР