Днес закръгляме първата седмица от Коледния пост – седмицата на

...
Днес закръгляме първата седмица от Коледния пост – седмицата на
Коментари Харесай

Коледни пости - Ден 7: Гювечът влиза в употреба. Да постят ли децата?

Днес закръгляме първата седмица от Коледния пост – седмицата на непоколебим пост. Вече стартирам да бленувам за някоя рибена рецепта…Да си призная с рибата не съм доста в час, с изключение на обичайните предписания – скумрия плакия или на скара, салата с риба звук, пържена или печена с картофена салата за гарнитура. С това общо взето ми се изчерпат рецептите, в случай че някой знае нещо по по този начин, да заповяда, това меню би трябвало да се разнообразява.

Снощи подготвих полупостни гювечета. Много обичам и постоянно на муден огън, по- дълго време – всичко става доста по- вкусно. Така беше и нощес. Сложих единствено картофи, зелен фасул, дребни цели домати + доматен сос, корен целина и пащърнак, малко чубричка и пипер - това е. Четири броя, за всеки по едно гювече, в три от тях месо, в моето - без.

Докато се хранихме, на огромната дъщеря, колкото и да е разсеяна, и направи към този момент усещане, че се храня друго от тях и стартира да ме разпитва, какво става.
Накратко и изяснявам защо става дума. Следва скорострелното:

„ Искам и аз ”. Тя е доста злояда и всичко, което не би трябвало да се яде й е най- обичаното. Докато би трябвало да се яде и към този момент не е.

„ Ама няма кълки и пържолки ”, очите и светват, щом нещо към този момент отсъства.

„ Няма препечени филийки с кашкавал и лети омлети ”

Тук помръква малко – обичаното й е сандвич с яйце, по моя рецепта.

„ Е, ще стартираме по малко ”, търси компромис тя и съвсем се съгласявам да я включвам в предизвикването си, само че се възнамерявам:

“Редно ли е децата да постят въобще? ”

Църквата споделя, че до 7 годишна възраст децата единствено се причестяват. Не постят и не се изповядват. Причината е, че се водят младенци, още са почтени и нямат съзнанието за грях, надлежно - за филтриране от него. Постенето за тях не е наложително, както е за родителите им.

Българската педиатрична асоциация не предлага отхвърли от месни и млечни артикули в детска възраст. Твърди, че животинският белтък има незаменима роля в построяването на клетките, образуването на хормони, изключително значими в тази възраст. Млечните творби, най- към този момент млякото и изварата, са източник на каций и витамини. Това го знаем наизуст. Компетентните органи се изрекоха.

От другата страна са някои лекари, експерти по хранене и вегетарианци, които настояват, че добре уравновесената не- месна и не- млечна диета изцяло задоволява потребностите на организма от всичко належащо. Има храни, да вземем за пример, с повече калций от млякото и без неговите негативни свойства – броколито, суровите ядки. Изобщо, в случай че дадем на детето цялостната гама от растителна храна, то няма да има потребност от месни и млечни храни.

Разбира се, роля играе и отрицателният имидж на модерното отглеждане на животни – антибиотици, хормони, подобрители, Е-тата в саламите и каймата, ГМО – соята в месните заготовки… описът, какъв брой са се компроментирали месото и млякото на трапезата ни, е дълъг.

Една истина няма. Всеки взема решение по какъв начин и с какво да храни децата си. Част от родителството е да поемеш тази отговорност. Познавам хора, които хранят няма и две годишните си деца с пастет и колбас, има и доста, които се стремят да дават допустимо най- здравословна храна и с възторг търсят баби от село като източник на пресни, чисти артикули. Има доста вегетарианци, които хранят децата си от бебета съгласно техния метод на хранене и го считат за велико дело.

Аз персонално не считам децата ми да постят с мен. Докато не осъзнаят какво е постът, за какво се прави и дали в действителност го желаят – нямам правото да им натрапвам моя избор. Само тъй като съм родител, да ги скланям да ядат това или това. Никога няма да спра да им приказвам за вредата или изгодата от някоя храна, само че и в никакъв случай няма да забраня категорично нещо. Ефектът е доста по- неприятен от просто противоположен. Ако й се яде постно с мен, ще й ръся, само че в случай че види пържолка и й се дояде – не мога да я спра.

“Децата помнят не това, на което ги учим, а това, което сме. ”

Независимо от назиданията и всички изговорени думи, те ще се впечатляват същински единствено от нашия персонален образец. Ако ядем отпадъци – и те ще ядат, в случай че се стараем да се храним здравословно, с месо или без – и те ще го вършат. Поне на този стадий – ние предопределяме избора им – с това, което слагаме на масата.

И по този начин, аз не преставам да възнамерявам рибата и да мисля, какво да има тази вечер на масата, тъй като е и би трябвало, съгласно поверието, да нагостим и Богородица, с цел да получим благословията й.

Ако желаете да наблюдавате дружно с мен Коледните ми пости ден по ден,
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР