Днес Великобритания стана първата страна в света, която одобри антивирусно

...
Днес Великобритания стана първата страна в света, която одобри антивирусно
Коментари Харесай

Великобритания първа в света одобри лекарството на Мерк

Днес Англия стана първата страна в света, която утвърди антивирусно перорално хапче за лечение на знаменателен Covid-19, създадено взаимно от фирмите Merck и Ridgeback Biotherapeutics, което би дало нов подтик в битката против пандемията, оповестява Ройтерс.

Регулаторната организация по медикаментите и здравните артикули на Обединеното кралство (MHRA) предложи лекарството молнупиравир (molnupiravir) да се употребява допустимо най-скоро след позитивен тест за Covid-19 и в границите на пет дни от появяването на признаците.

Таблетката " Молнупирарвир " ще бъда давана два пъти дневно на уязвими пациенти, които неотдавна са диагностицирани със болестта. По време на клиничните изпитания лекарството, което в началото е било създадено за лекуване на грип, е посочило, че понижава риска от хоспитализиране или гибел с към 50%.

То е първото орално антивирусно лекарство за Covid-19 и нападна ензима, който вирусът употребява да създава свои копия, като внася промени в неговия генетичен код. Чрез възпиране на мултиплицирането на вируса неговите равнища в организма остават ниски и се понижава силата на болестта.

Правителството и Националната работа по опазване на здравето (NHS) ще потвърдят по какъв начин това лекуване на Covid-19 ще бъде навреме предоставяно на пациентите.

Министърът на опазването на здравето Саджид Джавид сподели, че през днешния ден е исторически ден за страната, защото Англия става първата в света, одобрила хапче против Covid-19, което всеки може да вземе вкъщи си.

От компанията Merck обявиха, че чакат да произведат 10 милиона курса от това лекуване до края на тази година, като минимум 20 милиона курса за лекуване ще бъдат създадени през 2022 година.

Компанията също разгласява изказване, в което изяснява, че Агенцията за контролиране на медикаментите и здравните артикули на Обединеното кралство (MHRA) е одобрила използването на лекарството за " лекуване на лек до сдържан Covid-19 при възрастни с позитивен тест и с най-малко един рисков фактор за развиването на тежко заболяване ".

Британският регулатор за медикаментите разгласи, че хапчето може да се предписва на хора, които имат лека или междинна степен на заразяване и имат най-малко един рисков фактор за насърчаване на съществено заболяване, като наднормено тегло, преклонна възраст, диабет или сърдечно заболяване.

Англия към този момент поръча 480 000 флакона с " Молнупиравир ", които ще бъдат доставени до края на годината.

Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA), както и Европейската организация по медикаментите (EMA), към момента преглеждат заявката на Merck за утвърждение на лекарството против Covid-19 на компанията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР