Днес варненското дерби най-после се завръща в българския футболен елит.

...
Днес варненското дерби най-после се завръща в българския футболен елит.
Коментари Харесай

13 години по-късно пак ще гледаме Варненското дерби

Днес варненското дерби най-сетне се завръща в българския футболен хайлайф.

Спартак Вн посреща Черно море на своя стадион, а страстите най-малко по трибуните са обезпечени.

Варна, където в първите години от историята на играта у нас, футболът е бил най-силен, имаше потребност от този дуел. А него го нямаше в Първа лига цели 13 години.

Толкова изминаха от май 2009-а, когато се игра 61-ото му издание. Никога този мач не е отсъствал толкоз дълго от най-високото равнище на футбола у нас.

През 2009-а на „ Критото “ Черно море победи с 1:0. Това дерби остана в историята с най-светкавичното включване с гол на терена. Направи го Георги Какалов, който се появи като запаса в 65-ата минута, а в 66-ата вкара и реши всичко.

Това беше победа номер 22 на „ моряците “ в този конфликт, а те от своя страна имат цели 7 триумфа задатък пред огромния си противник. „ Соколите “ са победили 15 пъти, само че най-честият излаз от този конфликт е равенството. 24 са мачовете сред двата тима, в които не е бил излъчен победител.

Пак от последния сезон, в който това дерби бе част от българския футболен хайлайф, датира и най-разгромният триумф в този конфликт. На 14 ноември 2008-а Черно море победи на „ Тича “ с 5:0, въпреки до 51-ата минута резултатът да бе 0:0.

В 56-ата пък реферът Стефан Спасов изгони звездата на „ соколите “ Велимир Иванович и това предопредели развръзката. Сърбинът пък е единственият чужденец, който е бил гонен в това дерби. А единственият, отстраняван два пъти също е от „ соколите “ – дългогодишният им капитан Николай Станчев.

Друг любопитен факт е, че в това дерби има единствено един хеттрик. Негов създател е Димитър Йовчев от „ моряците “, още в първото издание на варненския конфликт на равнище „ А “ група. Това се случва на 12 април 1952 година, а Черно море побеждава с 3:2.

Интересното е, че този дебют се оказва и бенефис за Йовчев в дербито. Най-резултатният състезател в този дуел обаче е спартаклия. Става дума за Стефан Найденов, който има 6 гола, осъществени единствено в границите на 4 години сред 1982-а и 1985-а в това число. С най-вече участия пък е легендата на „ моряците “ Тодор Марев – 18 мача.

Иначе като резултат най-често дуелът е завършвал 1:1 – 11 пъти, а на второ място са нулевите равенства, които са 10. От последния мач сред двата тима преди 13 години има един футболист, който още е в отбора си. Това е капитанът на Черно море – Даниел Димов, който и в този момент при „ моряците “, само че е контузен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР