Днес в рубриката ни за здраве на фокус ще бъде

...
Днес в рубриката ни за здраве на фокус ще бъде
Коментари Харесай



Днес в рубриката ни за здраве на фокус ще бъде кожата. Най-големият орган в човешкото тяло е

Днес в рубриката ни за здраве на фокус ще бъде кожата. Най-големият орган в човешкото тяло е единственият, напълно изложен на външно въздействие. За да се отбрани, кожата има няколко бариери, чиито цели са да държат другите патогени надалеч от порите ѝ. Има обстановки обаче, при които кожната отбрана е нарушена и това най-често се случва, когато има дисбаланс в съотношението вода-мазнина във водно-липидния пласт. В взаимозависимост от това кой съставен елемент е в остатък, кожата може да е суха или мазна. Прекомерно сухата кожа може да прояви податливост към атопизъм - положение, което е обвързвано с нарушаване целостта на клетките, водещо до неспокойствие и зараза. Атопичният дерматит e измежду главните кожни болести, което съгласно разнообразни създатели, визира сред 20% и 35% от детската популация и сред 2% и 10% от възрастните. Честотата му непрекъснато нараства през последните десетилетия, като има прогнози за постигане на 50% от децата след към 30 години.
Защо толкоз доста набъбна честотата на атопичния дерматит? Кои са аргументите за развиването му? Кои са факторите, които обострят положението му, изключително напролет и лятото? Какви са пробивите в лекуването му?На всички тези въпроси ще търсим отговор дружно с доцент доктор Жана Казанджиева - експерт кожен лекар и венеролог.

У нас към 200 000 възрастни страдат от атопичен дерматит, като болестта се демонстрира под формата на обрив, придружен от непрекъснат сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата.

Доцент Казанджиева изясни, че в региона на атопичния дерматит навлизат мощни средства за лекуване – янус-киназните инхибитори. Медикаментът е вяра за пациентите с по-тежки форми на болестта, които не се повлияват от общоприетото лекуване с емолиенти и кортикостероиди. JAK-инхибиторите съставляват дребни молекули със характерен прицелен механизъм на деяние и водят до доста облекчение на най-тежките признаци при атопичен дерматит. Те се одобряват под формата на таблетки, един път на ден и понижават интензивността на ензим, наименуван „ Янус киназа “, в организма. По този метод оказват помощ за понижаване на възпалението. Приемът на лекарство усъвършенства значимо положението на кожата и понижава обрива и сърбежа. Лекарството може да способства за понижаване на болката, тревогата и депресията, които могат да се появят при хора с атопичен дерматит. Може също по този начин да облекчи нарушаванията на съня и да усъвършенства като цяло качеството на живот.

„ Новата терапия за атопичен дерматит е късмет за нашите пациенти да реализират трайна ремисия и да подобрят качеството си на живот. Защото без дейно лекуване мъчно се носи бремето на това заболяване. Дори в леките си форми то утежнява сензитивно качеството на живот. Атопичният дерматит води до болежка, сърбеж и дискомфорт, които нарушават съня и самообслужването в всекидневието. Тежкият атопичен дерматит понижава кариерните и финансовите благоприятни условия на пациентите “, разяснява доцент Жана Казанджиева – ръководител на секцията по дерматоалергология към Българското сдружение по дерматология. Тя изясни също, че по време на рецидив атопичният дерматит снижава с 10% работоспособността даже при леките случаи и с 25% - при приблизително тежките и тежки случаи, а 57% от пациентите са с непрекъснато понижена продуктивност.



Кой е днешният ни посетител в резюме: Доцент доктор Жана Казанджиева д.м. е специалист-дерматолог. Работи в Клиниката по кожни и венерически заболявания на УМБАЛ „ Александровска “.
Доцент Казанджиева е член на: борда на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, Българското Дерматологично Дружество, Фондация „ Екзема “ и е ръководител на секцията по Дерматоалергология към БДД.
Има над 150 изявления в региона на дерматологията, които засягат диагностиката и лекуването на екземите, уртикарията, псориазис, медикаментозните алергии, хемангиомите, лазертерапията, алергиите от козметични средства, другите типове плешивост и др.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР