Днес в Областна администрация Видин се проведе редовно заседание на

...
Днес в Областна администрация Видин се проведе редовно заседание на
Коментари Харесай

Във Видин обсъдиха готовността за зимата

Днес в Областна администрация Видин се организира постоянно съвещание на Щаба за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия и взаимоотношение с националния и с общинските щабове, управлявано от зам.-областния шеф Лъчезар Попиванов. Основна тематика в дневния ред бе разискване на готовността за работа на компаниите, организациите и институциите през идния зимен сезон.

Представители на териториални звена на централната изпълнителна власт и общините рапортуваха за подхванатите досега и идните действия по отношение на подсигуряване на зимен сезон 2019-2020.

От Областно пътно ръководство - Видин осведомиха, че е направен и координиран Плана за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа в региона. Сформиран е действен щаб, който през зимния интервал е непрекъснато настоящ. Към сегашния миг на място са налични 28 машини, позиционирани и оборудвани за зимно поддържане по пунктовете и базите на компанията, като цялата нужна техника, планувана за зимно поддържане на пътищата е изправна и в подготвеност да бъде оборудвана за снегопочистване при въвеждане на зимното поддържане. Във връзка с наличните инертни материали - подсигурено е нужното изсъхнало вещество калциев двухлорид, следва подсигуряването на нужното количество сол и пясък.

Представителят на Електроенергийния систематичен оператор – Мрежови експлоатационен подрайон – Видин осведоми присъстващите, че сдружението е готово за работа при усложнена зимна конюнктура. Всички действия по профилактика на преносната мрежа и оборудванията по обектите на „ ЕСО ” ЕАД при МЕПР – Видин на цялата територия обслужвана от региона са осъществени. В период до 10 ноември 2019 година ще завърши цялостната подготовка на моторните транспортни средства и машинизация за есенно-зимната употреба. Осигурени са материали и принадлежности за работа в зимни условия, гарантиран е спешния запас. Персоналът на сдружението е квалифициран за работа в изискванията на изключителни обстановки.

По информация на „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, сдружението извършва в избрания размер и период утвърдената план-програма по поддържане на електросъоръженията, благосъстоятелност на сдружението, което е  предпоставка за обезпечаване на обикновено електроснабдяване на потребителите през есенно-зимния сезон. Осигуряването на естествена работа на електроразпределителните уреди при зимни условия се обезпечава посредством поддържане на денонощни наряди, поддържане на нужния запас от материали, сформиране и прецизно осъществяване на графици за осъществяване на мероприятия по подготовка на оборудванията за работа при зимни условия, поддържане на горещи телефонни линии за сигнали за зародили повреди и редица други мероприятия.

Готовност за работа при зимни условия показват и от „ ВиК ” – Видин. Извършва се обход на всички външни и вътрешни водопроводни мрежи, записаните и новооткрити повреди и течове се отстраняват навреме. Във Видин и Белоградчик са доставени и инсталирани изчезналите капаци на ревизионни шахти по улиците с интензивно придвижване на коли. Работи се по обезпечаване на всички уреди срещу заледяване. Извършен е оглед и надлежно подсилване или изместване на водопроводите преминаващи през реки и дерета. Осигурено е отопление на хлораторните пространства и ел.таблата с инсталирани електронни отбрани. Проведена е есенната стерилизация по график на територията, обслужвана от сдружението като ВиК оператор. Затворени са вентилационните отвори на трафопостовете. Прегледани са и са сменени контактните пластини където е належащо, сменено е маслото с изминал период на валидност на всички автомати. Ремонтът на авариралите помпени елементи е контрактуван с фирмите-изпълнители до края на месец ноември, като същите ще бъдат навреме инсталирани в съответните помпени станции. Помпените станции са дооборудвани с нужните защитни принадлежности и средства, медикаменти и материали, изискващи се за оказване на първа помощ. Продължава възобновяване на уличните настилки при отстраняването на повреди. Тази активност ще продължи според от метеорологичните условия. Дружеството е направило инспекция на запасите от спешен материал и е обезпечено своевременното им попълване. Осигурени са материали за осъществяване на мероприятията по зимната подготовка и отоплителни материали. Механизацията и автомобилния парк са готови за работа при зимни условия.

Представителят на Регионална здравна ревизия – Видин срещна присъстващите с готовността на инспекцията, лечебните и здравни заведения на територията на област Видин за работа в усложнена зимна конюнктура. Изготвени и изпратени са Указания за подготовката на лечебните и здравните заведения на територията на област Видин за работа при усложнена зимна конюнктура. Актуализиран е Плана за деяние и предприемане на превантивни ограничения от РЗИ – Видин и лечебните и здравните заведения в региона за работа през зимния интервал 2019/2020г. при усложнена зимна конюнктура. Изпратено е писмо до ЧЕЗ Разпределение България АД за при спиране на електрозахранването да бъдат обезпечени предпочитано МБАЛ „ Св. Петка ” АД – Видин, ЦСМП – Видин, ДМСГД – Видин и МБАЛ „ Проф. доктор Георги Златарски ” ЕООД – Белоградчик. Извършени са инспекции на МБАЛ „ Св. Петка ” АД – Видин, ЦСМП – Видин, ДМСГД – Видин и МБАЛ „ Проф. доктор Георги Златарски ”ЕООД – Белоградчик, по отношение на осъществяване на напътствията за работа при усложнена зимна конюнктура. За осъществените инспекции са направени констативни протоколи.

Създадена е организация за навреме превозване и хоспитализиране на незабавни случаи, родилки, заболели, нуждаещи се от хемодиализа, както и тежко заболели. При нужда има опция за краткотрайно увеличение на легловия фонд и в двете лечебни заведения в региона. Актуализиран е описът с имената и адресите на пациентите, провеждащи диализно лекуване в МБАЛ „ Св. Петка ” АД – Видин, в това число живеещи отвън гр. Видин. Списъкът е възложен на ОПУ – Видин и РД ПБЗН – Видин за предпочитано разчистване на избрани направления при нужда.

Специализираните медицински екипи на Центъра за незабавна здравна помощ във Видин са готови за работа при усложнена зимна конюнктура. Медицинската техника и инсталация се поддържа в положително положение. Линейките и реанимобилите са готови за работа при зимни условия. Центърът е получил две нови коли за спешна помощ, като се чака доставка на още нови профилирани коли по план на Министерство на здравеопазването.

Представителят на РЗИ-Видин осведоми присъстващите, че сега тече публично разискване на план на разпореждане на Министерския съвет за закриване на  Дома за медико-социални грижи за деца във Видин, считано от 1 януари 2020 година Към сегашния миг в институцията няма настанени деца, само че в постройката на ДМСГД действат и други обществени услуги, заради което са осъществени съответните инспекции за подготвеност за работа при зимни условия. След закриване на институцията плана на разпореждане на Министерския съвет планува откриване на Център за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести – Видин към Министерството на здравеопазването.

Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” към сегашния миг прави подготовка на пожарната и избавителната техника за работа при есенно-зимни условия. Трите пожарни служби в региона разполагат с по два автомобила с висока проходимост, а в РСПБЗН – Видин се обезпечава дежурство и с една верижна машина МТЛБ. Дирекцията в допълнение разполага с 2 броя МПС вид UTB и 1 брой ATV, както и с два микробуса с нараснала проходимост за транспортиране на хора и доставка на медикаменти и артикули от първа нужда. Главен контрольор Стилиян Пешев осведоми присъстващите, че в Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” е основан и действа бранш „ Организация и съгласуваност за пътнотранспортни катастрофи и рецесии “, в който са включени представители на Групово дело „ Национална полиция “, Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”, Агенция „ Пътна инфраструктура “ и новосъздадената Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. Задачата на бранша е да координира взаимната работа на институциите при ПТП и рецесии.

По време на днешното съвещанието стана ясно, че на територията на общините в област Видин са подхванати ограничения и е основана организация по планирането на отбраната при бедствия при усложнена зимна конюнктура.

Повечето общини в региона имат подписани настоящи контракти за осъществяване на зимното поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа, като в общините където договорите изтичат се организират съответните процедури. Изключение вършат общините Ново село и Чупрене, които употребяват налична лична техника. 

В общините Грамада, Макреш и Ново село са извършени диалози със аграрни стопани, разполагащи с тежкотоварна техника, които при нужда да се включат в зимното поддържане на общинската пътна мрежа.

В края на днешното съвещание заместител регионалният шеф Лъчезар Попиванов моли присъстващите представители на общини и териториални звена за навременна връзка, своевременна съгласуваност и взаимоотношение сред всички страни, ангажирани със зимното поддържане в региона.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР