Днес в ЕП в Брюксел беше показана розоварна, която произвежда

...
Днес в ЕП в Брюксел беше показана розоварна, която произвежда
Коментари Харесай

Гордост за България! Нова розоварна, къде

Днес в Екологичен потенциал в Брюксел беше показана розоварна, която създава етерично масло от българска роза. Съоръжението е част от галерия, отдадена на българските обичаи в производството на розово масло по самодейност на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Събитието е част от напъните на българските евродепутати и на дипломати в поддръжка на българските розопроизводители, чийто занаят е в риск поради препоръчаните от Европейската комисия промени в Регламента за подредба, етикетиране и пакетиране на химикали (CLP). Промените плануват етеричните масла да бъдат класифицирани като евентуално рискови за човешкото здраве и за околната среда, което основава съществени терзания измежду българските производители, преработватели и търговци на етерични и розово масла, в това число масло от българска маслодайна роза.
-->
В откриването на изложбата участваха кметът на Казанлък Галина Стоянова, главният докладчик по регламента евродепутатът Мария Спираки и посланикът на България в Постоянното посланичество към Европейския съюз Румен Александров. Поздравителен адрес към участниците насочи заместник-министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел.

В миналите месеци до момента всички български евродепутати работят дружно и упорстват в Регламента да бъдат изтрити всички текстове, които преглеждат етеричните масла като химична примес. Националната позиция е, че етеричните масла не би трябвало да се преглеждат като цялост от химични детайли, а в целокупност, тъй като те са артикул с изцяло натурален и изменчив състав, т. е. за тях не може да се ползва същия метод в класификацията както при химичните смеси.

В края на юни Съветът излезе с позиция, съгласно която влизането в действие на регламента във връзка с розовото масло би трябвало да бъде забавено с до 4 години – време, в което Европейската комисия да набави доказателства за рисковете за здравето от използването на етерични масла. Амбицията на всички български евродепутати е националната позиция да бъде защитавана още в дебата в Европейския парламент, тъй че всички текстове, изменящи настоящия режим за розовото масло, да бъдат напълно отстранени от регламента и да бъде открито трайно, а не краткотрайно решение на този въпрос.

В края на годината Европейска комисия би трябвало да разгласява и своите оферти за промени в другия правилник с отношение към етеричните масла - Регламента по отношение на регистрацията, оценката, разрешаването и ограничението на химикали (REACH).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР