Днес в 14:58 ч. българско време Индия изстреля голямата си

...
Днес в 14:58 ч. българско време Индия изстреля голямата си
Коментари Харесай

УСПЕХ! Индия изстреля днес своята голяма ракета GSLV-Mk. III!

Днес в 14:58 ч. българско време Индия изстреля огромната си ракета GSLV Mk. III на своята първа орбитална задача. Полетът слага началото на независимостта на страната от други галактически сили, опция да извежда в орбита огромни комерсиални спътници, основата на пилотираната галактическа стратегия и открива нови качества за междупланетната космонавтика.

В рамките на днешния полет ракетата изведе в космоса тежащ 3.3 тона информационен сателит GSAT-19.

Днешното достижение е доста значимо за Индия. Страната към този момент е доказвала неколкократно своите качества да учи космоса, като през 2014 сполучливо изпрати уред в орбита към Марс, а през 2008 година осъществя орбитална задача към Луната. Но колкото и основни да са тези достижения, главната ракета-носител на Индия PSLV има скромни благоприятни условия – тя може да извежда в ниска околоземна орбита не повече от 3.8 тона потребен товар. Лунният и марсиански уред да вземем за пример тежаха единствено 1.3 тона.

За по-следващите стадии в галактическото си развиване Индия стартира да развива ракетите GSLV, като в края на предишното десетилетие бяха подхванати няколко тестови изстрелвания. За страдание доста от тези първи полети приключиха с неуспех. През 2010 година се провалиха две изстрелвания, разновидности на GSLV ракетата Mk. II и Mk I(c). Това беше най-тежкият удар, който понесе Индия до този миг.

Но от 2014 година изстрелванията са единствено сполучливи – оттогава до 5-ти май 2017 година бяха извършени четири старта на GSLV Mk. II – и всичките бяха благополучни. Тази ракета ще се употребява и следващата година, когато Индия ще изстреля идната си задача до Луната “Чандраян 2 ”.

А през днешния ден излетя GSLV Mk. III – най-мощният вид на фамилията GSLV, с благоприятни условия да изстрелва 10 тона в околоземна орбита и 4 тона към слънчевосинхронна орбита.

Ракетата GSLV Mk. III към този момент е била тествана преди – в края на 2014 година тя хвърча по суборбитална траектория с тестов вид на галактическия транспортен съд, с който Индия се надява да изпраща някой ден астронавти. Но днешният полет бе първият орбитален за ракетата – 5 минути след началото на полета се задейства горната степен, която за пръв път възпламени своя криогенен мотор.

Индия възнамерява огромно бъдеще за новата си ракета. Според публична информация (източник) страната към този момент е създала своя скафандър и в случай че индийската галактическа организация ISRO получи държавно утвърждение, първите астронавти ще могат да полетят до седем години. Възможно е първият астронавт, изхвърчал с индийска ракета, да е жена.

С GSLV Mk. III ще бъдат изстреляни по-мощни междупланетни задачи. В стадий на обмисляне са нова задача до Марс, първата задача до Венера и сателит, който ще учи Слънцето от точката на Лагранж L1.

Не на последно място Индия желае да влезе в пазара на геостационарните спътници и дава обещание, че ще може да изстрелва спътници за потребностите на Съединени американски щати евтино.

Запис от днешното изстрелване: Тук (Youtube Link)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР