"Днес удължаваме мярката 60/40 до края на март, а в

...
"Днес удължаваме мярката 60/40 до края на март, а в
Коментари Харесай

Борисов: Разпределяме 300 млн. лева за удължаване на мярката 60/40 до края на март

"Днес удължаваме мярката 60/40 до края на март, а в идващите седмици ще подсигуряваме използването й до септември 2021 година Продължаваме поддръжката за туризма и превоза с мярката 80/20, а от първи януари вкарваме помощта от 75/0 за затворените бизнеси “. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на днешното съвещание на Министерския съвет, което се организира посредством видеоконферентна връзка. Борисов увери, че държавното управление ще продължи да оказва поддръжка на българските жители, засегнатите от пандемията, както и на най-уязвимите групи от популацията.

За мярката 60/40 министър-председателят посочи, че страната заделя голям финансов запас за приложението й. "Днес разпределяме 300 милиона лв. от бюджета за 2021 година за удължение на мярката 60/40 до март, с което ще запазим 180 000 работни места. А с още 300 милиона лв. подсигуряваме приложението на поддръжката до септември ", акцентира министър председателят. До момента по мярката са изплатени над 627 млн. лева и са непокътнати 250 000 работни места.

Правителството реши също да удължи до 31 март 2021 година срокът за погашение на обезщетения за опазване на заетостта в размер на 290 лева месечно на служащите, чиновниците и самоосигуряващите се лица от секторите „ Транспорт “, „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Туризъм “.

„ Допустимите претенденти по мярката са работодатели от секторите пътнически и градски превоз, пътнически сухопътен превоз, хотелиерство, ресторантьорство. Право на подкрепяне по тази линия имат и самоосигуряващи се лица с активност в същите браншове, както и упражняващи свободна специалност, и еднолични търговци “, съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

До този миг по мярката са разплатени 43 милиона лв. и са непокътнати към 30 000 работни места. За удължаването й до края на март са обезпечени още 40 милиона лв., които ще бъдат отпуснати от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. „ Това значи, че общо ще бъдат дадени 83 милиона лв. “, уточни министър председателят.

„ Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават обезщетения в размер на 75% от осигурителния си приход. Това е повече от досегашните 24 лева, които даваме и е за наетите на 8-часов работен ден. На процедура мярката значи, че работодателите не дължат нищо, а служащите им получават 75% от прихода си “, сподели Борисов. Дотук кандидатствалите по мярката са над 5000 работодатели за 23 000 служащи, което коства на страната 11 млн. лева

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР