Днес сутринта правителствата на Република България и Съединените американски щати

...
Днес сутринта правителствата на Република България и Съединените американски щати
Коментари Харесай

Стратегическия диалог между България и САЩ

Днес сутринта държавните управления на Република България и Съединените американски щати сложиха началото на двустранен Стратегически разговор на високо ниво – конгрес за съвещания и съдействие по световни, районни и двустранни въпроси от съвместен интерес и за двете страни. Договореност за този разговор беше реализирана на 25 ноември 2019 година по време на срещата сред министър-председателя Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп.

България и Съединени американски щати са съдружници, другари и стратегически сътрудници, свързани от споделени интерес за независимост, народна власт и стопански благоприятни условия. Днес организирахме полемики по необятен кръг от въпроси от голяма важност и за двете страни. Двете страни разискаха редица световни въпроси, в това число Иран, Турция и Сирия, Русия, Китай и Западните Балкани. Двете страни също по този начин организираха задълбочени диалози по въпросите на сигурността, енергетиката, върховенството на закона, както и въпроси от двустранния дневен ред като напредъка на България към включване в програмата на Съединени американски щати за безвизово пътешестване VWP, кандидатурата на страната за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, вероятностите за подписване на Споразумение за обществена сигурност, наред с други въпроси.

Както България, по този начин и Съединени американски щати желаят Западните Балкани да бъдат преуспяващ и процъфтяващ район, изцяло интегриран в евро-атлантическите институции; район, който откликва и поддържа потребностите на хората. За това е нужна политическа храброст и визия в цяла Европа. България и Съединени американски щати са подготвени да оказват помощ, тъй като това е и в наш интерес. Едни по-силни Западни Балкани значат по-силна Европа и по-силно трансатлантическо партньорство.

 

Въведение в двустранните въпроси

Обсъдихме кандидатурата на България за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и програмата за безвизово пътешестване на Съединени американски щати. Съгласихме се, че България ще продължи да се приравнява към интернационалните стандарти за икономическа политика, в това число стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Оставаме ангажирани да работим в двустранен формат и чрез тристранния развой с Европейския съюз, с цел да помогнем на България да извърши условията за безвизово пътешестване. Поздравяваме България за забележителната работа, в това число в региона на инспекция на пасажери и обмена на информация. За първи път помощник-държавният секретар по консулските въпроси на Съединени американски щати ще посети България през март 2020 година, с цел да продължи тези полемики.

Ангажирахме се да работим дружно, с цел да определим по кое време ще бъде допустимо да сключим Споразумение за обществена сигурност.

 

Сътрудничество в региона на защитата и сигурността

България и Съединени американски щати регистрират стратегическата позиция на България в района и по повод поддържането на сигурността в Черноморския район, както и първостепенното значение за тази сигурност на съдействието в двустранен проект и в границите на НАТО. България към този момент предприе първи стъпки към увеличение на своите военни разноски и рационализация на своите Въоръжени сили, а Съединени американски щати имат подготвеност да поддържат тези настоящи старания за повишение на взаимната съгласуемост и постигане на качествата, заложени в границите на НАТО.

Във връзка с това България и Съединени американски щати се договориха да разработят Пътна карта за двустранно съдействие в региона на защитата, която ще даде израз на нашите общи цели и ще очертае действия, които ще насочат съдействието ни в региона на сигурността през идващите 10 години. Тази десетгодишна пътна карта, чиито параметри бяха контрактувани по време на Стратегическия разговор, ще помогне на България в напъните за рационализация, ще способства за построяването на качества за въздържане и защита против закани във всички сфери и ще усъвършенства оперативната съгласуемост.  Сред главните ни цели са морското съдействие в Черно море, построяването на оперативна съгласуемост и резистентност посредством взаимни образования и учения, киберсигурността и укрепването на отбранителните институции.

Като възобновяваме своя фокус върху сигурността в Черноморския район, ние отделяме особено внимание на съдействието в региона на морската ситуационна информираност и съответно напъните на България за основаване на военноморски координационен център във Варна. Както България, по този начин и Съединени американски щати осъзнават значимото значение на съдействието в Черноморския район с други страни-съюзници и парнтьори в границите на НАТО за поддържане на нашата групова сигурност и възнамеряват да усилят своята ангажираност в района като част от тази пътна карта.

България и Съединени американски щати ще продължат да развиват тази пътна карта в границите на двустранен работен комитет и чакат да подпишат окончателната пътна карта по-късно през тази година. Ще се стремим към замяна на първи вид на 10-годишната пътна карта през април 2020 година

 

Сътрудничество в региона на стопанската система, търговията и енергетиката

Ще продължим да задълбочаваме своето съдействие в региона на енергетиката за повишението на енергийната сигурност на България и района. В продължение на разговора, стартиран през декември 2019 година с визитата в България на американски експертен екип в региона на нуклеарната енергетика, ще работим за реализиране на консенсус по отношение на най-хубавия път напред за България. Съвместно ще наблюдваме процеса за лицензиране на американско нуклеарно гориво, с цел да подсигуряваме експедитивно реализиране на диверсификация на доставките от страна на България.

По отношение на природния газ, България ще продължи да работи в посока създаване на газовия интерконектор Гърция-България в заложените периоди. Съединени американски щати приветстваха неотдавна подхванатото от страна на България деяние за придобиване на 20 % дял от собствеността и разглеждане на опцията за запазване на потенциал от плаващата платформа за предпазване и регазификация край Александруполис. Считаме, че интерконекторът и плаващата платформа дружно ще покачат в огромна степен енергийната диверсификация на България, ще придвижат България доста в посока превръщането й в районен газов център (хъб) и ще спомогнат за значителен и взаимноизгоден растеж в двустранната търговия. Ние също по този начин ще продължим диалозите си по отношение на либерализацията на българския вътрешен газов пазар, което ще разреши на страната да се възползва богато от превръщането си в районен център за газова търговия. В продължение на постигнатия прогрес по време на декемврийското посещаване на нуклеарния експертен екип, в близко бъдеще Съединени американски щати ще изпратят в България нов експертен екип, който да направи оценка и да спомага на България да развие своята газова инфраструктура, както и да прегледа опциите за развиване на хидроенергийни и други възобновими енергийни източници за превръщането на страната в районен енергиен център (хъб) и поощряване на енергийната диверсификация на територията на Балканите. Страните се договориха да подсигуряват справедливото и конкурентно начало по повод нуклеарната енергетика, което ще подсигурява сигурността на доставките и конкурентни цени. В сходство с разпоредбите на Европейски Съюз България ще подсигурява експедитивна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво.

Решени сме да повишим съдействието си в обмена на нови технологии, което може да помогне на нашите стопански системи да осъществят преход към по-чисто и по-ефективно енергийно потомство. Посредством шерването между тях на експертен и на практика опит, както и привличането на американски капитали в България, ние можем да посрещнем провокациите на бъдещето.

Препотвърждаваме уговорката си за заслужено отношение към вложителите, разрешаване на инвеститорските разногласия по пътя на добросъвестни договаряния и разширение на двустранната търговия.

Вземайки поради обстоятелството, че безвредните мрежи за безжична връзка от пето потомство (5G) ще играят основна роля както за бъдещия разцвет, по този начин и за националната сигурност, Република България и Съединени американски щати заявиха желанието си да засилят съдействието си по 5G. И двете страни подчертаха нуждата от развиване, разполагане и комерсиализация на 5G мрежи на основата на правилата за свободна и почтена конкуренция, бистрота и господство на закона. Защитата на тези информационни мрежи от последващо потомство от пробиви и манипулиране, както и гарантирането на неприкосновеността и персоналните свободи на жителите на Република България и Съединени американски щати е от значително значение, с цел да се подсигурява, че нашите жители ще имат опция да се възползват в цялостна степен от невероятните стопански благоприятни условия, зараждащи с помощта на 5G. Република България и Съединени американски щати подчертаха значимото значение на това да се предизвиква присъединяване на пазарите за 5G на изпитани и надеждни снабдители на мрежови устройства и програмен продукт и снабдители на услуги, като се вземат поради оценките за рисков профил, както и да се предизвикват рамки, които насърчават оптимални старания за отбрана на 5G мрежите от нерегламентиран достъп или интервенция.  Република България и Съединени американски щати също така регистрират, че доставчиците на 5G следва да дават артикули и услуги, които спомагат за нововъведения и предизвикват резултатност. Тези артикули и услуги също така би следвало да спомагат за почтена конкуренция и да предизвикват обвързваните надолу по веригата промишлености при оптимален брой участници на пазара, където това е механически допустимо.

 

Укрепване на демокрацията и върховенството на закона

Съединени американски щати и България не престават да считат, че корупцията подкопава демократичните институции, препятства икономическото развиване и разцвет и отваря вратата за нездравословни въздействия. Работейки взаимно, двете държавни управления ще продължат настоящия си разговор, в това число по законодателни и процедурни оферти за подсилване на българските държавни институции, тъй че те да бъдат по-независими, транспарантни и ефикасни. Сред нашите основни цели са гарантирането самостоятелните органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност, разширението на уравновесения достъп до Конституционния съд и обмена на положителни практики за по-голяма самостоятелност на правосъдните органи и прокурорска отчетност. Посредством това ние се стремим към подсилване на демократичните институции, което покачва вярата на хората в изборния развой и правораздавателната система. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР