Днес ставаме свидетели на първото лунно затъмнение за тази година.

...
Днес ставаме свидетели на първото лунно затъмнение за тази година.
Коментари Харесай

Тихомир Димитров: Днес очакваме първото лунно затъмнение за годината

Днес ставаме очевидци на първото лунно затъмнение за тази година. Това сподели Тихомир Димитров, астрофизик и инженер, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “.

‘’На 25 март затъмнението няма да се вижда добре от България, само че идващото е на 18 септември и ще е очевидно. Тези феномени не престават относително малко – от няколко минути до няколко часа. 2 слънчеви затъмнения ни чакат – едното на 8 април, другото – на 2 октомври 2024 година Тези събития са много зрелищни, тъй като за няколко минути настава цялостен мрак. Лунното затъмнение е, когато Земята се намира сред Слънцето и Луната и хвърля сянка върху спътника си “, разясни Димитров.

Слънчевите затъмнения са помогнали на Айнщайн да образува Теорията на относителността, описа той. " Преди 100 година е било доста по-трудно да наблюдаваш такова събитие, тъй като е трябвало да присъстваш на място, да се оправиш с метеорологичните условия, да си набавиш информация по кое време тъкмо ще се случи събитието. През 1916 година Айнщайн съумява да следи доста добре цялостно слънчево затъмнение и открива доста любопитни неща, касаещи

изкривяването на светлината от гравитацията. По този метод ученият образува Теорията на относителността “, описа забавни детайлности от историята на науката физика Димитров.

" Астрологията съгласно мен е измислена от хората – фантазираме си, че пътят на небесните тела въздейства на живота ни. За мен това не е по този начин. Тяхното разположение няма резултат върху живота ни, само че е забавно да знаем зодията си. Това обаче не дефинира живота ни, нито личността ни “, счита Димитров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР