Днес следобед немският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че

...
Днес следобед немският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че
Коментари Харесай

За драконовски мерки за ваксиниране зове д-р Аспарух Илиев

Днес следобяд немският министър на опазването на здравето Йенс Шпан разгласи, че Германия ще премине по най-бързия метод към кръстосано имунизиране, ползвайки за втора доза при имунизираните с първа доза на Астра една от двете РНК ваксини. Причината по тази причина е, че чакането от 8-10 седмици за втора доза при Астра е прекомерно дълго, при кръстосано имунизиране този интервал може да се съкрати на 4 седмици. Това написа във фейсбук профила си доктор Аспарух Илиев, завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка в Университета в Берн.

Причината за това бързане е разпалващата се вълна с делта разновидността в доста страни. Ваксинирането оказва помощ за забавянето, само че с повече от 30% неимунизирани към момента има голям риск. За съпоставяне България има над 85% неимунизирани. В момента в Германия се разисква по какъв метод да се подтикват жителите да се имунизират, разясни той.

Ситуацията в някои страни с парещ летен климат като Бангладеш, Кения, Тунис e доста тревожна, интензивните им отделения са претрупани, тъй като макар удобното на пръв взор време, делта разновидността е една степен по-заразен. В Тунис за седмица дневният брой инфектирани се е утроил. Причините са няколко - при делта разновидността болестта изисква доста по-кратък контакт (от 15 минути при истинския вид до 10-15 секунди при делта варианта). Ускорено е размножаването на вируса в дихателните пътища, прилепва по-силно към клетките. Клинично протича сходно с истинския вид, само че рискът от постъпване в болница се удвоява, изясни още Илиев.

Проучвания от Public Health Шотландия и UK демонстрират, че рискът от заразяване е понижен доста при имунизираните с две дози (при двойнодозовите ваксини), в интервала след 2-3 седмици след втора доза. Това значи, че за един неимунизиран човек интервалът до постигането на такава отбрана е приблизително 6 до 7 седмици, или съвсем два месеца. Притеснителното е, че поради имунизацията двойно увеличеният риск да постъпиш в болница към този момент се следи измежду популацията на възраст сред 40 и 60 години, т.е. при по-младите пациенти протичането е по-тежко, добави той.

Илиев изясни, че е изключително тежко е протичането, както и при предходните разновидности, при пациенти с хронични заболявания и повече от 5 рискови фактора. България, която е преди всичко в Европа по сърдечносъдови болести, би трябвало доста съществено да се предизвести популацията за риска от делта вълна преди началото на есента. Ваксинацията е нужна, само че сама по себе си няма да помогне в България с този муден ход, в случай че не стане знамение, няма да доближи и 30%. Това значи единствено едно - без значение от кабинет и политическа обстановка ние вървим към доста нови заболели, умряли и неминуем още един локдаун в границите на края на лятото и есента, съобщи той.

По думите му единственият късмет това се предотврати са драконовски ограничения за стимулиране на имунизирането и подготовка на обществото за потребността от бързо въвеждане на отдалеченост, FFP2 маски и ограничавания на събирането при напредък на бройките. Разясняване и образование - рано и съответно. Дори едно изречение като " Ситуацията с делта разновидността е тревожна, не можем да изключим изостряне в границите на идващите два месеца ", заключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР