Днес ще надникнем на места, на които обикновено се страхуваме

...
Днес ще надникнем на места, на които обикновено се страхуваме
Коментари Харесай

10-те най-добри психологически книги на издателство „Колибри“

Днес ще надникнем тук-там, на които нормално се опасяваме да го създадем. Ежедневно имаме чувството, че нещо ни убягва, не сме удовлетворени от себе си или от хората към нас. Даваме си сметка за протичащото се, само че ни липсват думите, с които да си го разбираем.

С този къс лист оферти от издателство „ Колибри “ ще поемем път, който ще ни води до себеопознаването, душевния мир и ще погледнем на света към нас с други очи. Затягайте коланите и да потегляме.

1. „ Лек за депресията “
Д-р Стивън С. Иларди

 10 от най-хубавите психически книги

Американският доктор и популяризатор доктор Стивън С. Иларди е приключил клинична и обществена логика на психиката, както и математика и стопанска система, понастоящем преподава в Университета в Канзас, създател е на над 40 професионални разработки и през дейната си лечебна активност е лекувал депресията на няколкостотин пациенти. В книгата „ Лек за депресията. Как да победим депресията без медикаменти “ Иларди предлага стратегия в 6 стъпки, наречена Терапевтична житейска смяна.


Ето какво споделя той: И шестте съставния елемент на програмата ТЖП – омега-3 мастни киселини, ангажиращи мозъка занимания, физически извършения, излагане на слънчева светлина, обществени контакти и усъвършенстван сън – имат антидепресивни свойства. Това ни е известно от тоновете оповестени научни проучвания. Но ТЖП е единственият метод, който съчетава тези обособени детайли в повсеместен тип – в сложна стратегия от вида „ малко по малко “, чието деяние е доста по-мощно от това на всеки от съставените елементи ѝ, взет поотделно.

А съгласно психоложката Хариет Лърнър, създател на книги с милионен тираж, тази стратегия не е единствено за депресията. Всеки може да я употребява за свое богатство.

2. „ Толкова друг живот “
Лучия Джованини

 10 от най-хубавите психически книги

Пожелавали ли сте си в миналото друг живот? Искало ли ви се е да имате повече свободно време, да промените работата, да се преместите в различен град? Ако можете да измененията нещо в метода си на живот, държанието, характера, връзките с другите, бихте ли го създали? Може би и на вас всичко това ви наподобява доста мъчно, комплицирано и даже невероятно за постигане… Казвате си: „ Никога няма да съумея “, „ Нямам задоволително пари, време, качества, идеи… “.

Ако ви звучи познато, тази книга ще ви помогне. Ако търсите съответно решение, в случай че желаете да следвате сърцето си, в случай че не знаете от кое място да започнете, тази книга ще призове вашата рационалност и възприятията ви, ще ви уточни пътя за реализиране на желанията ви, най-сетне ще ви предложи средства, с цел да изберете същински стремежи от вас живот.

„ Уау! Това е най-вдъхновяващата и задълбочена книга, отдадена на живота и смяната, писана през последните години. Конкретни наблюдения, мъдри прозрения и неосъдителен звук, гарнирани с чудесни цитати и истории. Много въздействаща. Силно целесъобразна! “
Дерек Сивърс, създател, представител на ТЕД, създател на Си Ди Бейби .

3. „ Фройд небрежно “
Кристфрид Тьогел

Това е извънредно потребна и налична книга, панорамен взор върху личността и търсенията на основателя на психоанализата.

Съдържа къс преглед на главните му студии, на неговите майсторски написани есета и на фамозните парадигматични случаи от практиката му.

В Приложението са включени фрагменти от автобиографични текстове на Фройд, писма, обстойна книгопис, показани са епизоди от живота му, разкриващи неговата пристрастеност към пушенето и пътуването, към античното и антикварното.

Написана с научна почтеност и доста увлекателно, „ Фройд небрежно “ е многостранен роман, въвеждащ в света на една от най-забележителните фигури на XX век.


4. „ Пътят на щастливата жена “
Наталия Кобилкина

Кои характерности дефинират женствеността? Откъде произтича неумението ни да получаваме? Голямата смяна постоянно ли е обвързвана с рискова болежка? Има ли формула за трайна естетика и благополучие във взаимоотношенията?

С доста обич, схващане и почитание към читателя авторката разисква универсални проблеми на актуалната двойка и на актуалната жена. В книгата са включени разнообразни извършения, техники за визуализация и медитация, които ще ви оказват помощ да откриете пътя към своята женска същина и да се почувствате по-самоуверени, ведри и мощни.

Специален бонус за правилните фенове на Наталия Кобилкина са приложените изявленията и пробата за диагностика и развиване на архетипи.

Едва когато се почувстваш задоволена и осъществена като персона, ти можеш да изградиш равностойна, пълноценна връзка. Ако мнението ти за самата теб е ниско, все подозираш, че хората го удостоверяват, даже и те да не мислят по този начин “, убеждава ни Наталия Кобилкина в това свежо и вдъхновяващо психотерапевтично четиво.

5. „ Тълкуване на сънищата “
Зигмунд Фройд

„ Тълкуване на сънищата “ излиза при започване на 1900 година и до през днешния ден се показва като едно от най-значимите творби на XX век, подрежда се измежду 100-те най-влиятелни книги, писани в миналото.

В своя незабравим труд Зигмунд Фройд обосновава съществуването на несъзнавана психологична активност и предлага способ за проучването й, което утвърждава „ Тълкуване на сънищата “ като едно от основополагащите съчинения на зараждащата се по това време просвета логика на психиката. Сто и двайсет години след публикуването на книгата тя продължава да бъде настоящо изложение на „ пътя към несъзнаваното “.

Откриването на смисъл в видимо безсмислени неща, разбирането на сякаш неразбираеми феномени разтваря опция пред индивида за един нов тип знание: познанието на самия себе си. В този развой психоанализата се пробва да оказва помощ на хората да одобряват тези елементи от същността си, които несъзнавано са отхвърляли, и да се усещат цели; това е нужната причина да обичат себе си такива, каквито са. “

Доц. доктор Никола Атанасов

6. „ Екзистенциална психотерапия “
Ъривн Д. Ялом

 10 от най-хубавите психически книги

„ Екзистенциална психотерапия ” е огромна и всеобхватна книга. Интегрирайки клиничен опит, емпирични проучвания, метафизичен теории и образци от международната литературата, тя дава основа, синтез и рамка на екзистенциалната психотерапия.

 „ Още един път Ървин Ялом е написал том с голямо значение и безкрайност. Той е кристализирал същността на екзистенциалната психотерапия. С многочислени лечебни илюстрации и посредством преглед на литературата той е конструирал книга върху споровете, произлизащи от борбата на индивида с фундаментални проблеми като: гибел, независимост, изолираност и повърхностност. Тази книга би трябвало да се прочете от всеки стажант по психиатрия и по клинична логика на психиката. Тя принадлежи на библиотеката на всеки психотерапевт.
Х. Кийт, Х. Броуди 

Вярвам, че тази отлична книга ще стане класика за тези, които учат екзистенциалната психотерапия, а и за всички клиницисти. Би било неточност обаче тя да се лимитира единствено до психиатрите и психолозите – всеки интересуващ се от това, което кара хората да работят по избран метод, ще откри помощ в нея. Книгата е толкоз четивна, че не можах да я оставя, до момента в който не я приключих.
Роло Мей

7. „ Манипулаторите са измежду нас “
Изабел Назар-Ага

 10 от най-хубавите психически книги

Симпатични, чаровни, сдържани или напряко тиранични, манипулаторите употребяват разнообразни средства, с цел да реализиран задачите си. Действайки тайно, тези наши „ близки “ – родители, спътници, познати, сътрудници – съумяват да ни вдъхнат възприятие за виновност, да ни унизят и да посеят подозрението в душите ни, от време на време да ни подбуден към самоубийство.

Кои са те? С какви средства да се предпазим от тези терористи на възприятията, които под забележимия си сексапил прикриват волята си… да ни унищожат? Не, това не е нов епизод от „ Нашествениците “ – това са манипулаторите, зловредна порода от личната ни планета, против която Изабел Назар-Ага е решила да води война.

За да избегнем клопките на повърхностната логика на психиката, добре е да поразсъждаваме върху методите на манипулиране, както вършат да вземем за пример Жан-Леон Бовоа и Робер-Венсан Жул в „ Кратко управление по операция в услуга на почтените хора “ (ИК „ Колибри “, 2008); или да проучваме като Мари-Франс Иригоайен в „ Моралният тормоз “ (ИК „ Колибри “, 2016) перверзното принуждение във всекидневието. Или, както прави Изабел Назар-Ага в „ Манипулаторите са измежду нас “, да проследим подмолните ходове на тези подли човеци и да ги разкрием.

Надянали определената от тях маска, те съблазняват, заплашват, изнудват или „ стеснително “ се домогват до услугите ни. Техни жертви са основно хора пасивни, неуверени в себе си, неумеещи да отхвърлят. Как да разпознаем манипулатора и по какъв начин да се предпазим от него? Авторката споделя същински истории, среща читателя с разпоредбите на контраманипулацията и дава на практика препоръки, които си коства да се последват.


8. „ Заслужавам най-хубавото “
Лучия Джованини

 10 от най-хубавите психически книги

Лошото въодушевление не отминава? Често сте ядосани на целия свят? Неудовлетворени сте от живота си?

Вероятно мислите, че щастието е нещо отвън вашия надзор, само че не е по този начин. Щастието е умеене и като такова е допустимо да бъде овладяно.

Тази книга ще ви помогне да го извършите: ще извървите път от четиресет лесни стадия, всеки от тях ще ви води до положителна смяна, решение на част от проблемите, до по-ясното им осъзнаване.

В края на пътуването ще бъдете подготвени да се освободите от „ веригите “, които ви възпират, и да започнете нов живот. Този път благополучен.

9. „ Каузата на децата “
Франсоаз Долто

 10 от най-хубавите психически книги

В може би най-забележителния си труд „ Каузата на децата ” (1985) Франсоаз Долто за първи път преглежда света напълно от позиция на детето и неговия интерес. Тя наблюдава виталния път на индивида, излагайки схващанията си за метода, по който да поддържаме връзка с децата от раждането до съзряването им, отдавайки, както постоянно до тогава, очебийно, голямо, първостепенно, неоспоримо, фундаментално значение на езика в развиването и построяването на словесното човешко създание.

Особен интерес съставляват препратките й към личната й биография: интуицията й на малко момиче, което желае да стане „ лекар по образование ”, първите контакти с дребните заболели, работата й в екип, опитът от Зелената къща, петдесет години работа с деца… и „ утопиите й за утрешния ден ”, както сама ги назовава.

„ Каузата на децата ” е най-революционната от всички книги на огромната психоаналитичка, мечтателка и гениална визионерка, каквато е Франсоаз Долто. И може би в едно по-далечно, само че не и недостижимо бъдеще концепциите й за „ Детски генерални щати ”, за ранно пълноправие, за ново отношение към парите, за избираемост на образователните дисциплини и на посещаемите часове, за право на действителен глас в ръководството на обществото, може би един ден тези хрумвания ще бъдат осъществени и децата ще станат равноправни и уважавани човешки същества от най-висш порядък.

10. „ Възпитание на характера “
Алфонсо Агило

 10 от най-хубавите психически книги

Като поясняват неправилно поговорката „ Вълкът козината си мени, само че нрава – в никакъв случай “, мнозина считат, че възпитанието на личния темперамент и на характера на детето е съвсем невероятно. Макар даденото на индивида по рождение да е в действителност доста, възпитателният развой, без да е всичко, е извънредно значим за развиването на самостоятелните качества и метода на държание. Думите и дейностите на родителите непроменяемо оставят своя отпечатък върху постъпките и проявленията на техните потомци.

Въз основа на личния си опит, на съответни образци и действителни случаи Алфонсо Агило дава ясни хрумвания и насоки за насърчаване и изглаждане на неукрепналия детски темперамент, само че също и потребни препоръки за вярното държание на възрастните. Това е едно скъпо настолно управление, от което и родителите, и юношите могат да почерпят рационални решения за сложни положения. Без ненужно теоретизиране, налично и с лекост създателят сервира стройна система от упътвания за създаване на персони със здрави нравствени устои, свободна воля и вярна самопреценка, в естетика със себе си и с външния свят.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР