Днес се отбелязват сто дни от началото на войната в

...
Днес се отбелязват сто дни от началото на войната в
Коментари Харесай

100 дни от началото на войната в Украйна: София провежда акция

Днес се означават 100 дни от началото на войната в Украйна .

София уважи жертвите от военния спор в Украйна с акция в сърцето на града - на площад "Славейков " .

Синьо стометрово платно бе ситуирано през целия площад и на него всеки искащ може да постави жълто цвете. Идеята има за цел да покаже съпричастност към засегнатите почтени жители и жертвите на войната .

Пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна стартира в ранните часове на 24 февруари 2022 година

Инвазията съставлява най-драматичната ескалация на Руско-украинската война (2014 - ), последвала Евромайдана – всеобщите митинги и гражданско непокорство в Украйна против отхвърли на тогавашните управляващи от проевропейски път на страната, почнали в нощта на 21 ноември 2013 година. Дотогава проруският президент на страната Виктор Янукович води неуверена политика, балансирайки сред Русия и Европейския съюз.

Задълбочилият се спор води до това Янукович да напусне страната и да търси леговище в Русия, до момента в който опозицията завзема държавните институции в Киев и в редица регионални центрове.

На този декор източните провинции в Украйна се афишират против промяната на властта и в тях също стартират да се организират всеобщи демонстрации. Започват да се оформят противодействия сред проруските (граничещи с Русия) и проевропейските области в страната. Активисти завземат сгради на локалната и държавната власт в Луганск (град в Източна Украйна), както и в други по-малки обитаеми места. В Донецк и Харков (градове в Източна Украйна) се афишират сепаратистки републики. Украйна стартира военна контраатака против проруските сили.

Междувременно, възползвайки се от размириците в Украйна, Русия навлиза в Украйна и окупира Кримския полуостров (дотогава част от територията на Украйна) през февруари 2014 година , а на 18 март го афишира за анексиран.

През април 2014 година Русия навлиза в област Донбас (високоразвит промишлен регион) в Украйна.

В резултат на съветската инвазия бунтовниците от Луганската национална република (ЛНР) и Донецката национална република (ДНР) си възстановяват огромна част от територията , която губят по време на военна атака на украинското държавно управление.

На 5 септември 2014 година Украйна, Русия, ЛНР и ДНР подписват съглашение за преустановяване на огъня - Минския протокол.

През февруари 2022 година обаче съветски военни елементи стартират да се струпват към границата с Украйна. Причината е, че по-рано стартира да се приказва за разширение на НАТО. В седмиците преди нахлуването на Русия в Украйна съветският президент Владимир Путин слага редица ултимативни претенции пред НАТО и Украйна, по които се водят договаряния, като до последния миг твърди, че нахлуване няма да има.

На 24 февруари 2022 година обаче Русия навлиза в Украйна. Около 06:00 ч. московско време (UTC+3) президентът Путин афишира „ военна интервенция “, имаща за цел – по негови думи – да „ демилитаризира и денацифицира “ Украйна. Минути по-късно стартират ракетни удари по места в цялата страна, в това число покрай столицата Киев. Украинската гранична работа декларира, че границите ѝ с Русия и Беларус са били атакувани.

Нападението над Украйна е определяно като най-сериозната военна конюнктура в Европа след края на Втората международна война. Заради нападението си над своя самостоятелен комшия на Русия са наложени солидни наказания от Европейския съюз, Съединени американски щати, Англия, Канада и други страни, в това число обичайно неутрални като Швейцария. Владимир Путин е апетитен като носещ цялата отговорност за насилието и човешките нещастия, породени от войната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР