Днес се навършват точно 20 години от спечелването на златния

...
Днес се навършват точно 20 години от спечелването на златния
Коментари Харесай

20 години от олимпийското злато на Тереза Маринова

Днес се навършват тъкмо 20 години от спечелването на златния олимпийски орден в тройния скок от Тереза Маринова. Плевенчанката идва в Сидни, като една от положителните състезателки в бранша, само че никога е главен любимец за купата. Само две семици преди конкуренцията на олимпиадата Татяна Лебедева (Рус) демонстрира умопомрачителна серия в Йокохама – 15.15 м; 15.32 м; 15.15 м; 15.16 м. Маринова също усъвършенства формата си с наближаването на игрите. На квалификацията на 22 септември (норматив 14.25 м) обрисува ясно, кои ще са трите фаворитки за медалите – Лебедева (14.91 м, украинката Олена Говорова (14.76 м) и Тереза Маринова (14.73 м). 

Финалът е на 24 септември 2000 година На тази дата, само че през 1988 г треньорът на Тереза - Христо Марков печели олимпийската купа отново в тройния скок на игрите в Сеул.

При дамите в Сидни Татяна Лебедева реализира в първия си опит 14.77 м и обира овациите на публиката. Тереза е осма подред в стартовия лист. Чаровната ни атлетка прави съвършен опит и се приземява на 15,20 м, което е нов връх на България. След края на първия опит ориста се усмихва на Тереза - стартира лек дъжд над стадиона, което прави пистата хлъзгава и естествено състезателките няма по какъв начин да покажат към този момент най-хубавото. Така Тереза подвига победоносно ръце след финала и получава златния орден, които е пети за спортистите ни от летни игри. В момента Маринова е учител в НСА, а има и собствен атлетически клуб.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР