Днес се навършват 95 години от основаването на ФК Етър.

...
Днес се навършват 95 години от основаването на ФК Етър.
Коментари Харесай

Етър празнува 95 години днес

Днес се навършват 95 години от основаването на ФК Етър. Клубът от Велико Търново е основан през 1924 година в постройката на някогашната Девическа гимназия (днес Факултет по изобразително изкуство в центъра). Преди пет години за 90-ия празник там бе сложена паметна плоча, на която всяка година на 24 април управление, футболисти и почитатели сервират венци и цветя. Кръглата годишнина обаче би трябвало да бъде мотив и за по-мащабно честване, най-малкото с мач сред ветерани на Етър и някой от столичните грандове.

Още повече, че годината отбелязва и древен празник. Точно преди 100 година е учреден МСК (Младежки състезателен клуб) – първият футболен клуб във Велико Търново, който е в действителност в основата на „ Етър “. На 4 август 1919 година група запалянковци основават МСК и не след дълго играят първите си мачове против различен противник. Първо гостуват на габровския ОТО, като дуелът приключва 2:2, а след това има и реванш в остарялата столица, който търновци печелят с 2:1. Това на процедура е и началото на проведения футбол в нашия град – тъкмо преди век.

Иначе първата футболна топка е донесена още през 1909 година от Георги Станев, който се завръща след лекуване от Виена. Никола Чантов пък се прибира от Цариград и носи разпоредбите на играта „ ритнитоп “. Така младежите преди 110 година стартират да се събират на Картала, където си вършат игрище, и поставят началото на футбола в града.

Що се отнася до Етър, историята на основаването му е добре известна. На 24 април 1924 година представители на няколкото клуба във Велико Търново се събират и вземат решение да се обединят, като е препоръчано името Етър. Важно е да се означи, че те го основават освен като футболен клуб, а като Спортен клуб, тъй като развиват и други спортове.

Етър преди 50 години за първи път влиза в „ А “ група. И в случай че вековният празник е останал от дълго време в историята и ни е прочут единствено от съхранените мемоари на тогавашните участници, то 2019 година носи и още един ярък празник, за който доста от участниците са още измежду нас. В началото на лятото ще се навършат 50 години от първото влизане на Етър в „ А “ група. Десетилетия това е било фантазия за великотърновските футболисти и деятели, само че става факт през 1969 година, когато тимът под управлението на треньора Йордан Томов – Коми приключва триумфално първи в „ Б “ група и влиза в елита. В идващия половин век Етър има трайно наличие там, като безспорният връх е шампионската купа през 1991 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР