Днес се навършват 20 години от подписването на Кумановското споразумение,

...
Днес се навършват 20 години от подписването на Кумановското споразумение,
Коментари Харесай

Навършват се 20 години от подписването на Кумановското споразумение

Днес се навършват 20 години от подписването на Кумановското съглашение, с което беше комплициран завършек на последната война на някогашния сръбски деспот Слободан Милошевич. Договорът от Куманово, подписан в днешна Северна Македония, постави завършек на войната в Косово, на въздушната интервенция на НАТО и депортацията на стотици хиляди косовски албанци.

 © БГНЕС
Самият Милошевич оповести новината за съглашението като " завършек на експанзията и победа на мира над насилието ". Веднага по-късно хиляди хора излязоха по улиците на Белград, Ниш, Бор, Нови Сад, Крушевац и други да " честват успеха ".

Споразумението от Куманово предвиждаше цялостно евакуиране на сръбските военни и полицейски сили от Косово в границите на 11 дни. Заедно с тях си потеглиха и към 100 000 сърби. На идващия ден Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция 1244. Съгласно контракта от 9 юни 1999 г въздушната и териториалната сигурност се поема от силите на НАТО в Косово КФОР.

Масовите убийства през 1998 година в Косово по-късно ще бъдат окачествени като етническо пречистване и съществена причина за бомбардировките на НАТО над Югославия, траяли 78 дни.

Това беше последната война на Милошевич на територията на някогашна Югославия. По негово време бяха осъществени експанзиите против Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина, при които починаха няколкостотин хиляди души, а над 2 млн. се трансфораха в бежанци.

Слободан Милошевич беше свален от власт през октомври 2000 година Година по-късно беше предаден на Международния Трибунал за военни закононарушения в Хага. Почина в ареста през март 2006 г, преди да бъде осъедeн за осъществените военни закононарушения и геноцид.
 Почина вдовицата на някогашния югославски президент Слободан Милошевич Почина вдовицата на някогашния югославски президент Слободан Милошевич
На 76 години умря Миряна Маркович - вдовицата на някогашния югославски президент Слободан Милошевич.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР