Днес Сахара е една от най-големите и най-известните пустини в

...
Днес Сахара е една от най-големите и най-известните пустини в
Коментари Харесай

Скални рисунки разкриха как е изглеждала пустинята Сахара преди 4000 години

Днес Сахара е една от най-големите и най-известните пустини в света. През деня температурата в тази част на нашата планета може да се увеличи до 50 градуса по Целзий, а през нощта да падне до 25 градуса по Целзий. Всички живи организми в пустинята Сахара от дълго време са се приспособили към рисковите условия с малко превалявания. Там живеят доста типове змии, гущери и скорпиони. В множеството случаи те оцеляват, тъй като са нощни и не излизат от скривалищата си под палещото на ден слънце. Пустинята Сахара е дом на бедуините – номадски народ, който се придвижва от място на място в търсене на пасища за добитъка си. Неотдавна учени откриха пещерни рисунки, които за следващ път потвърждават, че преди хиляди години пустинята Сахара е била по-приятно място за живеене.

Някога пустинята Сахара е можела да наподобява по този начин, а може би и по-добре

Скалните рисунки в пустинята Сахара

Рисунки на антични хора са открити в планинската верига Етбай, която се намира на към 250 км от Сахара. Въпреки много огромното разстояние, климатът на тези две места е почти идентичен. Сега там е доста горещо и изсъхнало, тъй че множеството животни просто не могат да оцелеят.

Неотдавна в научното списание The Journal of Egyptian Archaeology бе оповестена публикация за това, че върху една от скалите учените са разкрили рисунки на антични хора. Според техните калкулации те са направени от художници, които са живели в покрайнините на пустинята Сахара преди към 4000 години. Общо откривателите са преброили 16 рисунки, на които са изобразени хора, добитък, антилопи, слонове и жирафи.

Скална рисунка на хора и наедрял рогат добитък в Сахара

Въз основа на това създателите на научната работа допускат, че относително наскоро пустинята Сахара е била по-живописно място с плодородна земя, пасища и обилие от разнородни животни. Днес наоколо до хребета Етбай, както и в пустинята Сахара, съвсем няма дъждове, което прави невероятно развъждането на добитък. Но преди 3-4 хиляди години това очевидно е било главната активност на локалните поданици.

„ Беше изненадващо да открием наедрял рогат добитък, изобразен върху скали в пустинята, защото той се нуждае от доста вода и хектари пасища и не би оживял в днешната суха среда на Сахара “,

споделя откривателят Жулиен Купър, началник на плана за проучване на Атбай.

Защо преди време Сахара не е била пустиня

Скалните рисунки, изобразяващи наедрял рогат добитък, са безапелационно доказателство, че преди време пустинята Сахара е изглеждала доста по-различно от през днешния ден. Смята се, че преди 15 000 до 5 000 години мусонните дъждове са били постоянно срещани в Африка – те може би са били породени от периодически промени в орбитата на Земята към Слънцето. Благодарение на преваляванията африканският континент може да се е покрил с растения и да се е трансформирал в цъфтяща земя със сладководни езера.

Днес районът на Етбай наподобява по този метод

Но преди някакви си две или три хиляди години дъждовният сезон завършил и Сахара се трансформирала в пустиня. Когато е станала безжизнена, хората явно са напуснали региона. Не се знае кой е потомъкът на античните хора, които са изрисували десетки рисунки по скалните стени, и надали в миналото ще бъде даден отговор на този забавен въпрос.

Как ще се промени Земята в бъдеще

В бъдеще обаче пустинята Сахара може още веднъж да промени образа си – има възможност още веднъж да се трансформира в цветно място. Учените считат, че това ще се случи след към 12 000 години, когато ъгълът на наклона на нашата планета още веднъж ще се промени дотам, че ще окаже мощно въздействие върху климата.

Пустинята Сахара не е подобаваща за спокоен живот

Пустинята Сахара и в този момент не е толкоз пуста, колкото наподобява на пръв взор. Преди няколко години учени изследваха сателитни фотоси и откриха, че на територията ѝ има 1,8 милиарда дървета. И тук не става дума за някакви изсъхнали издънки, а за напълно здрави растения. Те би трябвало да извличат вода от земните глъбини, прониквайки в тях благодарение на дългите си корени.

Така че, в случай че всичко върви добре и човечеството не допусне климатични произшествия, в бъдеще нашите далечни потомци ще вървят на отмора в Сахара. Ако не се допусне измиране на типовете, антилопите, слоновете, жирафите и другите живи същества, които са били изобразявани върху скалите в планинската верига Етбай, още веднъж ще могат да намерят там собствен дом.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР