Днес Русенската опера загуби един от най-всеотдайните си артисти. В

...
Днес Русенската опера загуби един от най-всеотдайните си артисти. В
Коментари Харесай

Почина басът Емил Желев от Русенската опера

" Днес Русенската опера загуби един от най-всеотдайните си актьори. В Русе приключи виталния си и креативния си път басът Емил Желев ", съобщават от екипа на Русенската опера.

„ Повече от десетилетие той озаряваше сцената на Русенската опера с артистичното си наличие, с благосъстоянието на красивия си глас, с деликатното си интелектуално възприятие за комизъм, със скромното си неизменност и креативните си търсения в безкомпромисния си професионализъм. С превъплъщенията си в десетки функции, с безрезервното си присъединяване в просветителните стратегии, с всеотдайната си помощ в реализирането на продукции на задгранични гостуващи постановъчни екипи, той даде паметен образец за това по какъв начин се работи за идеята, наречена Русенска опера. Неговото неявяване от русенската и българската оперна сцена ще остави дълбока пустош, " пишат сътрудниците на Емил Желев.

Емил Желев е приключил Държавната музикална академия в София при проф. Благовеста Карнобатлова. Специализирал е при Евгения Дундекова и Клаудио Десдери. От 2000 година се открива в Италия, където се изявява на оперни и фестивални подиуми с разнороден репертоар – Верди, Моцарт, Хайдн, Росини, Гомес, Гуно. През 2007 дружно със солистите на Театър Колон взе участие в турне из Централна и Южна Америка. Лауреат е на Международния оперен конкурс Умберто Джордано (2000) и на състезанието в Руфано (Лече, 2001). От 10 години е в екипа на Държавна опера Русе. Едно от последните му осъществявания е в ролята на дядо Либен в постановката " Българи от остаряло време ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР