Днес разбрахме, че на 76 години почина британският физик-теоретик и

...
Днес разбрахме, че на 76 години почина британският физик-теоретик и
Коментари Харесай

Четирите основни съвета, които Стивън Хокинг даде на човечеството

Днес разбрахме, че на 76 години умря английският физик-теоретик и популяризатор на науката Стивън Хокинг.
Въпреки неговата болест, приковала го от дълго време към стола, известният академик през целия си живот работи, писа книги и чете лекции. Да си напомним препоръките на Хокинг към човечеството.
Трябва да бъдем доста внимателни с изкуствения разсъдък


Стивън Хокинг неведнъж предупреждаваше хората за заплахата от изкуствения разсъдък.

През 2014 година в изявление за BBC ученият изрази убеденост, че компютрите в последна сметка ще придобият съзнание и ще заменят човешката раса, тъй като ще се развиват доста по-бързо от биологичния живот.

„Примитивните форми на изкуствен интелект към този момент съществуват. Аз смятам, че тяхното по-нататъшно развиване ще докара до края на човечеството“ – сподели астрофизикът.

През 2015 година, по време на лондонската конференция Zeitgeist 2015, ученият даже разгласи почти по кое време изкуственият разсъдък ще стане по-умен от хората: „В интелектуално отношение, компютрите ще изпреварят индивида през идващите 100 години. Когато това се случи, можете да бъдете сигурни, че задачите на компютрите няма да съответстват с нашите цели. Съблазнително е да се мисли за високоинтелигентни машини като за герои от научнофантастичен филм. Това би било наша всеобща неточност – евентуално най-лошата неточност в историята“ – сподели тогава Хокинг.

Отново през 2017 година Хокинг дружно с Илън Мъск и Стивън Возняк подписаха намерено писмо, призоваващо да бъдат неразрешени „защитните самостоятелни оръжия“ или с други думи роботите-убийци. Авторите на това писмо предизвестиха, че конкуренцията във въоръжаването с изкуствен интелект няма да докара до нищо положително. Така да вземем за пример, през идващите няколко години е изцяло допустима появяването на бойни дронове, които могат да бъдат програмирани да търсят и убиват записаните в тяхната база данни хора.

Хокинг считаше, че развиването на изкуствения разсъдък може да докара до гибелта на хората, само че допускаше и положително развиване на обстановката: „Еволюцията на изкуствения разсъдък може да бъде най-позитивното нещо на света, само че по едно и също време с това и най-страшният фактор за човечеството. Трябва да осъзнаваме заплахата, която може да бъде ИИ“.

Ученият считаше, че при верен метод, ИИ може да реши множеството проблеми в света.
Трябва да се бяга от Земята


През 2016 година Стивън Хокинг предизвести човечеството за неизбежната техногенна злополука, която следва през идващите 1000 години.

Физикът уточни трите основни закани за човечеството: нуклеарната война, световното стопляне и основаването на генетични вируси.

Хокинг виждаше спасението в изселване от Земята. „Едва ли през идващите 100 години ще успеем да създадем самостоятелни галактически или извънземни колонии. Това значи, че би трябвало да сме доста, доста деликатни. Не имам вяра, че ще оцелеем през идващите хиляда години, в случай че не избягаме от тази нежна планета“ – сподели ученият.

„Ние към този момент не разполагаме с задоволително пространство. Единствените места, където можем да отидем са другите светове. Време е да изследваме и други слънчеви системи. Това може да се окаже единственото, което може да ни избави от нас самите. Сигурен съм, че хората би трябвало да изоставен Земята“ – сподели физикът по време на събитието Starmus в град Тронхайм, Норвегия.

В края на 2017 година Хокинг посочи, какъв брой време остава до злополуката. Според него, човечеството ще загине някъде към 2600 година, когато Земята ще се трансформира в пламтяща огнена топка.

Тогава ученият сподели, че злополуката на Земята ще се случи заради пренаселването на планетата и увеличената консумация на сила. Ето за какво, спасението допустимо само на другите планети.

А в Пекин Хокинг прикани вложителите за поддръжката на неговия план Breakthrough Starshot за постигане до най-близката до Слънчевата система звезда Алфа Кентавър. Според физика, там е допустимо да има подобаваща за живот планета.
Трябва да се заобикаля контакта с извънземните цивилизации


През 2016 година Хокинг се снима в късометражен документален филм, с който предизвести земляните да не встъпват в контакт с извънземните цивилизации.

Във кино лентата ученият реализира виртуално странствуване до екзопланетата Gliese 832c, намираща се единствено на 16 светлини години от нашата планета.

„Ако на Gliese 832c имаше рационален живот, щяхме към този момент да сме го чули“ – сподели Хокинг. „Един ден ще получим сигнал от сходна планета и не трябва да бързаме с отговора. Срещата с по-развита цивилизация ще наподобява на срещата на Христофор Колумб с коренните американци. Тази среща не бе изключително добра за индианците“.

Физикът-теоретик считаше, че не би трябвало да се реализира контакт с непознатите цивилизации, само че тяхното търсене не би трябвало да бъде прекратявано. При появяването на извънземен сигнал човечеството би трябвало да се притаи, с цел да избегне вероятната колонизация на Земята.
Необходимо е да сме внимателни с черните дупки


Основният теоретичен принос на Стивън Хокинг е обвързван с проучването на черните дупки.

Хокинг считаше микроскопичните черни дупки за източник на на практика неограничена сила за човечеството и предупреждаваше за заплахите, с които ще се сблъскат хората, при опита си да употребяват гравитационни обекти.

„Черната дупка с маса колкото Слънцето може да излъчва частиците на Хокинг с дребна скорост и това лъчение е мъчно да бъде видяно. Но в случай че тя е с дребни размери, ще генерира мощно рентгеново и гама лъчение с мощ десетки милиони мегавати, което ще е задоволително за Земята“.

Хокинг считаше, че рухването в черна дупка не е наложително да докара до заличаване. Това може да е вход към паралелна галактика.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР