Днес производството и употребата на различни видове пластмасови изделия, като

...
Днес производството и употребата на различни видове пластмасови изделия, като
Коментари Харесай

Как биоразградимите опаковки повлияха на пазара


Днес производството и използването на разнообразни типове пластмасови произведения, като полиетиленови торбички,,  съдове за еднократна приложимост и други, са необятно публикувани. Въпреки, че тези произведения оферират улеснение на потребителите, всеобща им приложимост слага сериозния въпрос за въздействието им върху околната среда. Този въпрос все по-често е част от политическия дневен ред, а други възможности не липсват. Какви са те и оферират ли решение, преглеждаме в идващите редове.

Биоразградими опаковки

Биоразградими опаковки е събирателно разбиране на доста типове разработки, като за потребителя продължава да е мъчно разграничаването им.

На доктрина, другите стандарти слагат ясни параметри каква част от опаковката би трябвало да се разгради до какъв размер частици за какъв интервал от време, с цел да бъде сертифицирана като биоразградима.

В практиката обаче, са нужни 3 критерия с цел да има една биоразградима опаковка действителна потребна стойност като такава:
Да е създадена от биоразградим материал Да има построена инфраструктура за вярното й събиране и оползотворяване след използването Да има пазарно търсене, т.е. консуматори подготвени да платят цената за нея
Ако един от трите критерия липсва, то останалите се обезсмислят.

Оксоразградими торбички

Оксоразградимите торбички и опаковки постоянно попадат под термина „ биоразградими “, само че в последна сметка влязоха в листата на неразрешените от Европейска комисия артикули на 3 юли 2021 година Тези опаковки в продължение на десетилетие бяха маркетирани като биоразградими и екосъобразни. Потребителите ги купуваха със знанието, че оказват помощ за опазването на околната среда. Докато 10 години по-късно Европейската комисия ги забрани, заради повода, че образуват микропластмаси, които остават в природата и замърсяват околната среда, като могат даже да попаднат в човешкия организъм посредством храните. Проблемът е, че на молекулярно равнище не се случва разпад и остатъците образуват микропластмаси. Това, че са разтрошени и невидими за човешкото око, не значи, че казусът е решен. Т.е. оказа се, че оксоразградимите опаковки освен не са по-екосъобразни от обикновенните полиетиленови опаковки, а даже са и по-вредни и продажбата им би трябвало да бъде прекъсната с ефикасен бан. След този образец би трябвало да се отнасяме с изключително внимание към неотдавна набралите известност решения. Те са главно в посока компостиране в почвата. Потребителите могат да срещнат в комерсиалната мрежа два типа компостируеми торбички и опаковки:
Компостируеми в профилирано дружество - промишлен компостер, сертифицирани по EN13432 Компостируеми в домакински компостер
Опаковки, предопределени за индустриално компостиране

Тези опаковки са формирани от композиция от растителна и петролобазирана суровина в друго съответствие. В дружество за оползотворяване на боклуци се поддържа среда с избран състав от бактерии, влага и температура, под действието на които молекулярната целокупност на опаковките се разпада до мечтаният размер до 6 месеца и се трансформира в компост. За страдание, тези опаковки на процедура са безполезни в България. Първо, тъй като към момента нямаме предприятия за индустриално компостиране. Буквално няма почва за компостируеми торбички в България. И второ, тъй като с цел да има стопански смисъл от разделно събиране на тези опаковки и да се оправдаят разноски по организацията на събирането им, % им от общото произвеждане би трябвало да бъде относително огромен. Изхвърлени на сметището дружно с останалите боклуци и пластмаси, изгодите от по-екосъобразния им материал са оскъдни, защото разпадането им при елементарни условия е сходно с това на обикновенните опаковки. Производствените опити в демонстрираха, че този вид опаковки се създават елементарно и торбичките, и фолиата имат даже по-добра издръжливост и разтегливост от обичайните петролобазирани материали. Но по-високата цена към този момент съставлява преграда пред пазарната им реализация.

Торбички и опаковки за домашно компостиране

Това е най-високият клас опаковки от позиция на екосъобразност. Растителната суровина е в по-голям % в сравнение с при торбичките за индустриално компостиране, като най-често е на царевична основа. Опаковките се компостират и разпадат молекулярно по-лесно и в по-непретенциозните условия на домашните компостери. Все още имат лимитирано приложение поради неведнъж по-високата цена и оскъдното предложение по рафтовете в комерсиалните вериги.

Опаковки от рециклиран материал

За сметка на сложното нахлуване на биоразградимите опаковки, опаковките от рециклиран материал покачват доста каузи си през последните години. На процедура това е събран употребен найлон, който бива трансфорат в суровина и завършен като артикул още веднъж. Логиката е елементарна. В природата към този момент има найлон, който ще се разгражда 300 години. По-добре е той да бъде модифициран в нов артикул, в сравнение с да произведем чисто нов, който също ще се разгражда 300 години. Стига опаковката да няма контакт с храни, в множеството случаи може да се създаде от рециклиран материал. Решението е по едно и също време по-евтино и по-екосъобразно, по тази причина и очевидно се харесва на потребителите.

Хубаво е потребителите и бизнесите да схващат, че има разнообразни типове рециклиран материал и могат да избират продукта съгласно потребностите си. Най-ниското качество е черен найлон, изработен от сметищен боклук, който постоянно има противен аромат. Използва се най-често в строителството, само че е несъответствуващ за предпазване в хранилища, поради острата миризма. С по-добри характерности са разнообразни цветни фолиа, които имат издръжливост, само че нямат бистрота. Ако се търси и издръжливост и бистрота, влизаме в най-високия сегмент по качество. Опаковките наподобяват съвсем като първоначални, с лек кафеникав нюанс. С оглед по-добрата цена и екосъобразност, съставляват сериозен интерес за пазара.

Както виждаме, при опаковки от рециклиран материал, имаме цикъл със относително съответна инфраструктура за събиране на материала от една страна и налично пазарно търсене от друга. Моделът е работещ, като напъните са в посока все по-голяма успеваемост и рационализиране на този цикъл на кръгова стопанска система. 

100% екологични опаковки

Интересен артикул се получава, когато се комбинира екосъобразността на опаковките от рециклиран материал с произвеждане, обезпечено с чиста сила от фотоволтаици или други чисти енергийни източници. В този случай имаме по едно и също време екологичен материал и екологична сила за 100% екологичен артикул.RB Plast разполага с мощности от фотоволтаични панели и гаранции за генезис на електрическа енергия. При предпочитание от клиента, опаковките могат да бъдат обозначени като създадени със 100% зелена сила.

Заключение

Засега вторичните опаковки имат доста по-голям пазарен дял от биоразградимите и построяването на кръгова стопанска система наподобява съществена цел измежду политиките в Европа. Действията, които можем да предприемем като консуматори са виновното разделно изхвърляне на отпадъците, изследване на опциите за потребление на вторични опаковки, където е използвано и да помислим за използването на домакински компостер в домовете си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР