Днес персоналът по наземното обслужване на Deutsche Lufthansa организира еднодневна

...
Днес персоналът по наземното обслужване на Deutsche Lufthansa организира еднодневна
Коментари Харесай

Имаме ли право на обезщетение за отменен или закъснял полет при стачка?


Днес личният състав по наземното обслужване на Deutsche Lufthansa провежда еднодневна стачка с искане за възнаграждение от 9,5%, което докара до разстройства в пътуванията по време на натоварения летен туристически сезон. Deutsche Lufthansa разгласи, че ще анулира съвсем всичките си полети от главните си немски центрове във Франкфурт и Мюнхен в сряда, поради стачката на наземния екипаж. Седем от тези полети са от и до София.

В началото на юли петнайсет полета от и до Испания бяха анулирани, а 175 - забавени поради стачката на кабинния екипаж на две нискотарифни самолетни компании - ирландската " Райънеър " (Ryanair) и английската " Изиджет " (EasyJet). Дни по късно стачкуваха и служащи на летище " Роаси - Шарл дьо Гол " в Париж.
 Lufthansa отмения съвсем всички полети от главните си немски центрове във Франкфурт и Мюнхен поради стачка
Най-голямата самолетна компания в Европа ще анулира 678 полета във Франкфурт и 345 в Мюнхен

Това ще докара до спомагателни закъснения

И това са единствено част от стачките, които изостриха хаоса в европейската авиация още повече.

Какви обаче са правата ни при анулация или закъснение на полета ни при положение на стачка?

Според на Съда на Европейски Съюз стачката на личен състав, нужен за полета, която има избрани претенции и период, не попада в обсега на понятието " изключително събитие " по смисъла на Регламент 261, което освобождава самолетната компания от задължението да изплаща отплата при занимателен или анулиран полет.

Извънредни условия обаче може да зародят при стачки, оказващи въздействие върху активността на въздушния транспортьор - да вземем за пример, в случай че стачкуват ръководители на полети или чиновници на летището.
 Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада
Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Истината е, че през идващите няколко месеца няма доста какво да се направи, с цел да се възстановява обстановката

Благодарение на това правосъдно решение би трябвало да се прави преценка на всеки обособен случай дали стачката се отнася до нормалното практикуване на активността на компанията и дали тя попада в нейната сфера на надзор, обясниха от Европейският потребителски център. В случай, че тези две условия не са изпълнени, то събитията може да се дефинират като форсмажорни.

Възможно е пасажерите да получат обезщетение, ако самолетът кацне на крайната дестинация с повече от 3 часа забавяне. Превозвачът не дължи отплата обаче, в случай че смяната е настъпила заради изключителни условия отвън неговия надзор. Размерът на компенсацията зависи от дължината на маршрута - за най-масовите полети в Европа до 1500 км, сумата е 250 евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР