Днес отбелязваме Международния ден на прегръдката. Той се е зародил

...
Днес отбелязваме Международния ден на прегръдката. Той се е зародил
Коментари Харесай

Днес е денят на прегръдката!

Днес означаваме Международния ден на прегръдката.

Той се е зародил в Съединени американски щати през 1986 година и за негов основател се счита свещеник Кевин Заборни. В Съединени американски щати денят е прочут като Национален ден на прегръщането. Той е приет публично от американското Бюро за патентите и за комерсиалните марки. 

Датата 21 януари не е инцидентна, а е определена от свещеник Заборни, тъй като се пада сред коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че към 21 януари хората се усещат изчерпани след коледните празници и към момента не са се заредили с нужната сила за Празника на влюбените. Според свещеник Заборни на днешния ден хората имат потребност от прегръдка от техен непосредствен или даже от чужд човек.

 мъж, жена

Учени пък не пропуснат да напомнят за извънредно благотворното въздействие на този хубав жест върху човешкото здраве. Прегръдките, както и всеки физически контакт сред хората, са от значително значение за здравословното, общественото, психическото и физическото развиване на индивида. Те оказват помощ и за укрепването на имунната система и понижават равнищата на хормона на напрежението кортизол при дамите, както и рисковете от сърдечносъдови заболявания.

Специалисти са потвърдили, че двойките, които се прегръщат даже единствено за 20 секунди, имат по-високи равнища на окситоцин, хормона на любовта и на насладата от секса.

Според американското Психосоматично сдружение прегръдка или 10-минутно държане за ръце понижава напрежението и неговото неподходящо влияние върху организма. Хората, които не се допират задоволително постоянно, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия, настояват още експертите от сдружението.

Някои специалисти считат, че най-благоприятно влияние имат прегръдките на половия сътрудник, а не тези на елементарните другари.

 жена, мъж

През 2004 година в Съединени американски щати е подета и още една самодейност, обвързвана с прегръдките. Това е Кампанията за свободни обятия. Участващите в нея хора могат да прегръщат непознати по улицата. Тази акция за разлика от Деня на прегръдката може да се организира по което и да е време от годината.

Денят на прегръдката даже си има собствен уебсайт на адрес www.nationalhuggingday.com, основан от свещеник Заборни през 2004 година В него всяка година се афишират хората, спечелили признанието за най-прегръщалите се хора на годината. Предлагането на номинации в уеб страницата е без ограничавания. През 2006 година признанието беше присъдено на актрисата Рийз Уидърспун, а през 2009 година - на президента на Съединени американски щати Барак Обама. През 2011 година наградата отиде при 33-те чилийски миньори, извадени живи след два месеца, прекарани в затрупаната им мина.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР