Днес, отбелязваме 146 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев

...
Днес, отбелязваме 146 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев
Коментари Харесай

Областният управител на Разград се преклони пред Христо Ботев

Днес, означаваме 146 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България.

В знак на благодарност към делото на великия българин, Областният шеф – доктор Деян Димитров и неговия заместител господин Драгомир Златев сервираха венец, пред бюст-паметника на Христо Ботев в Градския парк.

Почит към революционното дело на Христо Ботев бе отдадена и с венци, и цветя от управлението на Община Разград, от общински съветници, от името на народни представители, Българския футболен съюз, от Областен съвет на офицерите и сержантите от запаса, общественици и жители.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер в семейство на известния преподавател Ботьо Петков. Като народен бунтовник Ботев е последовател на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Той пази правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, афишира се за радикална революционна битка за сметка на „ просветителната“ идеология, срещу употребата на по-слабите в обществено отношение от страна на по-силните.

Сред най – известните произведения на Ботев са творбите: „ Майце си“, „ На прощаване“, „ Хаджи Димитър“, „ Към брата си“, „ Обесването на Васил Левски“ и още доста други. Той остава в паметта на поколенията и като извънреден стихотворец и журналист. Неговите творби не престават да са един от примерите освен на възрожденската литература, само че и в цялостното развиване на българската литература.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР