Днес Народното събрание затвърди монументалния си провал от вчерашното заседание.

...
Днес Народното събрание затвърди монументалния си провал от вчерашното заседание.
Коментари Харесай

Парламентът дублира вчерашния си провал

Днес Народното събрание затвърди монументалния си неуспех от вчерашното съвещание. След 7 часа безплодни заседания, провалени съвещания и две процедури на избор, депутатите още веднъж оставиха институцията си без ръководител. Разрешаването на рецесията беше оставено за на следващия ден, когато още веднъж се събират на съвещание от 10 часа.

Опитите им през днешния ден завършиха в 17 часа с гласоподаване, в което за поста се съревноваваха Йордан Цонев (ДПС), Цвета Рангелова ( " Възраждане " ) и Кристиан Вигенин (БСП). Макар че ГЕРБ-СДС и Политическа партия отдръпнаха своите номинации и се отхвърлиха от поста, това не оказа помощ с нищо. От Политическа партия поддържаха Вигенин, което беше забавно, поради на това, че два часа по-рано соцлидерът Корнелия Нинова удари грубо по двамата водачи на групировката Асен Василев и Кирил Петков. Герберите обаче, на инат на всичките им приказки за консенсус, не се взеха решение да създадат същата стъпка, а гласоподаваха за Цонев. Така още веднъж никой не можа да събере болшинство.

За известно време изглеждаше, че ще се стигне до единодушие към концепцията краткотрайният ръководител Вежди Рашидов да поеме за непрекъснато поста, като заместниците му бъдат натоварени с практическата работа към ръководенето на Народното събрание. За това говореха от ГЕРБ-СДС, а в един миг Българска социалистическа партия се причисли. Самият Рашидов обаче се отхвърли от отговорността.

 

ПОЛИТИЧЕСКА АТАКА

Всъщност кулминационната точка на днешното съвещание беше гневната офанзива на Корнелия Нинова против Асен Василев и Кирил Петков. Тя се нахвърли против тях от парламентарната естрада, до момента в който те я гледаха от първия ред на залата. Повод за гнева й беше нейното чувство, че двамата се пробват да " пакетират " още веднъж Българска социалистическа партия дружно с партиите на статуквото.

Нинова стартира по-отдалеч. Тя дефинира протичащото се през вчерашния ден и през днешния ден като " сюжет от най-малко година и половина ", чиято цел е унищожаването на парламентарната република и многопартийната народна власт. Не назова обаче създателя на сюжета, а единствено сподели, че се готви " въвеждане на еднолична власт ". Подчерта също, че в случай че няма парламент, няма да се одобри и нов бюджет. Това значи, че нито ще има нарастване на пенсиите, нито обезщетения за цените на тока.

След това Нинова мина към това, което в действителност я безпокоеше. Тя се обърна към Петков и Василев, като непосредствено ги упрекна, че се пробват да пришият на Българска социалистическа партия етикета на " партия на статуквото ". Причината е в метода, по който двамата говореха на провалените съвещания по-рано през днешния ден. Тогава те твърдяха, че досегашният крах да се избере ръководител е поради " неуспех на подмолните сделки ". Петков и Василев популяризираха концепцията си за консултациите като метод да се извади на ярко, пред всички жители, диалогът за бъдещия ръководител.

" Няма да позволим никой и по никакъв метод да постави Българска социалистическа партия в облик на някакво задкулисие... ние не сме яли пердах 6 години от мафията и задкулисието, с цел да си разрешаваме някой, с изключение на да ни открадне програмата, да ни открадне и облика! ", нахвърли се тя върху Василев и Петков, които несъмнено не чакаха такава офанзива. Твърденията й за програмата датират още от последната предизборна акция. Тогава социалистите недоволстваха, че Политическа партия си присвоява обществените достижения на кабинета " Петков ", които те считат за собствен триумф.

От изказването й се разбра, че левицата няма проблем с това да бъде определен Вежди Рашидов за непрекъснат ръководител. Това предложи ГЕРБ-СДС по-рано. В същото време, тя акцентира, че в случай че това не се случи, ще номинира за следващ път Кристиан Вигенин, както и направи.

Без да загатва имена, Нинова съобщи, че на третия за деня председателски съвет " нежното единодушие " за Рашидов се е разпаднало  " заради разнообразни искания ". За тези искания обаче отхвърли да опише. " В политиката, като кажеш нещо сутринта, повтори го на обяд и следобед ", съобщи недоволно соцлидерът.

 

НЕПРЕКЛОНЕН ГНЯВ

В един миг депутатите взаимно започнаха да се ласкаят, че могат да беседват между тях обикновено. Тонът зададе Кирил Петков: " За първи път виждам обикновено говорене, просвета на чуване и това, в случай че го задържим, ще бъде триумф за националното заседание. Показваме нова политическа просвета в България и това е смяна. "

На тези автопохвали обаче реагира яростно Корнелия Нинова, която употребява случая, с цел да продължи офанзивата против Политическа партия. " Тази зала знае, че най-острият, нападателен и афектиран звук сте си държали вие и ГЕРБ. Едва ли можете да отправите към нас искане. Бяхме най-диалогичните и консенсусните в държавното управление и постоянно сме държали положителния звук ", съобщи водачът на столетницата. И посочи, че естественото говорене и прозрачността в дебатите е похвално, само че в случай че не даде резултат, остава безсмислено.

 

ИДЕИ И ПРЕДСТАВИ

Преди това, след към 3-часово спиране, депутатите възобновиха работа в опит да преодолеят рецесията към несполучливия избор на ръководител. Първи приказва Кирил Петков, който изреди критериите, на които би трябвало да дава отговор новият ръководител: да има предходен опит като ръководител или зам.-председател на Народното събрание; да бъде " неконфликтна персона " ; да разполага с публичното доверие. Накрая Петков предложи даже всяка политическа мощ да номинира един-двама претенденти от друга групировка, като метод да се разчупи политическото опълчване.

Инициативата му провокира неразбиране измежду останалите депутати. Даниел Митов от ГЕРБ-СДС посочи, че няма метод да се дефинира кой да вземем за пример е " неконфликтна персона ". Особено поради на това, че като политици, всички в пленарната зала влизат в конфликти като част от политическата игра.

Тогава Десислава Атанасова - лидерът на герберските депутати, предложи председателското място да се заеме за непрекъснато от Вежди Рашидов. Той краткотрайно управлява Народното събрание от през вчерашния ден насам като най-възрастен народен представител. Както и да му се изберат заместници, които, както наподобява, да правят работата.

 

НЕУСПЕХ НА КОНСУЛТАЦИИТЕ

На консултациите, които по този начин разгневиха Нинова, не се появи нито един партиен водач. Те бяха планувани за 12 часа, само че само участваха водачите на Политическа партия. Така мероприятието се трансформира в самобитен брифинг на Асен Василев и Кирил Петков. Те повториха тезите си пред публицистите, че рецесията би трябвало да се разисква обществено, пред всички жители, и с присъединяване на партийните водачи. Позицията им обаче явно не се споделяше от другите обединения.

Малко след 12 часа в зала " Запад " на Народното събрание, където беше планувано да се проведат консултациите, се появиха депутати от ГЕРБ-СДС. Те обаче отхвърлиха да изчакат ПП, с цел да беседват, и обявиха пред тълпата от публицисти, че единствено са пристигнали да видят какво става и кой участва на срещата. Заключиха, че щом няма никого, значи Политическа партия е в изолираност. В същото време Асен Василев и Кирил Петков също влязоха в залата, само че от ГЕРБ отново отхвърлиха да приказват с тях.

" Истината е, че в случай че би трябвало да се организира някакъв обществен спор, той би трябвало да се организира в зала пред всички български жители ", съобщи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС. Журналисти означиха, че Василев и Петков се намират тъкмо зад тях и нищо не пречи да дебатират. " Ако ще е лидерски спор, то би трябвало да бъде с всички ", отсече Митов.

 

КАТЕГОРИЧЕН ОТКАЗ

Малко преди оповестеното начало на консултациите Десислава Атанасова съобщи на брифинг в парламентарните коридори, че в случай че някой желае да изрази политическата си позиция, би трябвало да го направи в пленарната зала на Народното събрание. " Поканата за съвещания ние разчитаме по този начин: вместо да се търсят решения за хляба, се оферират зрелища ", изясни тя.

От Политическа партия мотивираха самодейността си с това, че " подмолните сделки " сред политиците са покаали, че не дават резултат. Не обясниха обаче в какво съответно се състоят въпросните сделки. " Това, което може да докара до решение, е да стартира един транспарантен развой и диалог пред очите на цялото българско общество ", съобщи Асен Василев сутринта, когато стартира концепцията. Колегата му Кирил Петков добави, че това е методът да се уверят всички български жители, че няма подмолни сделки. Той предложения поименно лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и акцентира, че на срещата би трябвало да дойдат " хората, които могат да взимат решения ".

Атанасова беше очевидно раздразнена от намека, че тя не може да взима решения и Борисов персонално би трябвало да пристигна в Народното събрание. На личния си брифинг тя натърти, че като ръководител на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, дружно със заместника си Румен Христов и зам.-шефовете на партия ГЕРБ Даниел Митов и Томислав Дончев, са оторизирани да взимат всевъзможни решения от името на обединението ГЕРБ-СДС.

В тази връзка, тя повтори оповестеното по-рано от групата, че ГЕРБ-СДС отдръпва претендента си за ръководител Росен Желязков и повече няма да предявява искания за поста. Атанасова призна, че политиците към момента не са се разбрали даже по какви критерии да търсят обединителната фигура за ръководител. По думите й, герберите са съгласни третата политическа мощ - това е Движение за права и свободи, да номинира подобен. От придвижването към този момент го направиха - изборът им е зам.-шефът на партията Йордан Цонев.

Атанасова обаче позволи, че може да се търси човек за поста и въз основата на критерия за опит. Това е намек, че може да одобри и Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, който от всички номинирани разполага с максимален и сериозен опит за работата, защото неведнъж е изпълнявал длъжността на зам.-председател на Народното събрание.

 

ДЕНЯТ съдебна експертиза ПОЗНАВА ОТ СУТРИНТА

Сутринта съвещанието стартира от 10 часа с гласоподаване на четирима претенденти за ръководител. Нито един от тях не съумя да събере болшинство.

Вчера вечерта Политическа партия отдръпна претендента си Никола Минчев и отхвърли концепцията на Демократична България за ротационно председателство. Тази заран се организира председателски съвет на парламентарните групи по проблема. Отчетлив резултат от него нямаше. И при започване на днешното съвещание ГЕРБ-СДС издигна кандидата си Росен Желязков. Повториха номинациите си Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия – надлежно, Йордан Цонев, Петър Петров и Кристиан Вигенин.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР