Днес, на 25 март, ракетата-носител “Союз-ФГ с пилотируемия космически кораб

...
Днес, на 25 март, ракетата-носител “Союз-ФГ с пилотируемия космически кораб
Коментари Харесай

Корабът Союз ТМА-16М е на стартовата площадка!

Днес, на 25 март, ракетата-носител “Союз-ФГ ” с пилотируемия галактически транспортен съд “Союз ТМА-16М ” бе изведена на стартовата площадка, заяви Роскосмос.

Историческото изстрелване е на 27 март в 21:42 ч. българско време. Ако всичко е наред, корабът ще изведе в орбита съветските космонавти Генадий Падалка и Михаил Корниенко и американския астронавт Скот Кели.

Падалка ще взе участие в общоприета шестмесечна експедиция, само че Скот Кели и Михаил Корниенко ще са първите поданици на “Международната галактическа станция ”, които ще прекарат цяла година в космоса!!!

През осемдесетте и деведесетте години общо четирима съветски космонавти са живели на орбитална станция “Мир ” в продължение на повече от година. Скот Кели обаче ще е първият американски астронавт, изпратен на подобен вид задача. Той споделя, че при подобен полет вероятността на човек се трансформира. При общоприетите галактически задачи до шест месеца е като екскурзия – отиваш за прочут интервал, след което се връщаш. Но една година е прекомерно огромен интервал от време за човешкия живот.

“Почти се усещам, че отивам там и в никакъв случай няма да се върна назад ”, показа той през през януари. “Или пък ще е толкоз дълго, че когато се върна назад, ще се усещам сякаш в никакъв случай не съм живял на Земята ”.

Особено е тежко за фамилиите на астронавтите. Михаил Корниенко си спомня, че когато съобщил на брачната половинка си Ирина през 2012 година, че се обрисува да напусне Земята за една година, тя почнала да плаче. И към момента не е привикнала с идната едногодишна разлъка.

Скот Кели също се тормози за фамилията си. Кели има две дъщери на 20 и 11 години от предходен брак, другарка, овдовял татко. За него най-тежкото предизвикателство е, че в случай че нещо съществено се случи с хора от фамилията му – каквото и да е то, няма да има опция да се върне и да им помогне…

Но Скот Кели и Михаил Корниенко са експерти. Те ще отидат в космоса, без значение че мнозина ще тъгуват за тях. Дългата им едногодишна задача се преглежда от Роскосмос и НАСА като първа сериозна стъпка преди усвояването на далечния космос, при по-нататъшните полети до далечните метеорити и Марс.

За да се научи човек да живее в космоса, той просто би трябвало да отиде и да живее там. Няма различен избор.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР