Днес комисията по здравеопазване към Общински съвет - Варна проведе

...
Днес комисията по здравеопазване към Общински съвет - Варна проведе
Коментари Харесай

Персоналът на Очна болница във Варна подаде оставка

Днес комисията по опазване на здравето към Общински съвет - Варна организира следващото си съвещание. На нея стана ясно, че личният състав на общинската Очна болниц а, а точно: зам.-управителят проф. Христина Групчева, 14 офталмолози на трудови контракти и 11 експерти и специализанти от Катедрата по очни заболявания и зрителни науки към Медицински университет – Варна, са подали оставки .
Причината за това по техните думи са неприятните изискванията за работа , както и многото задължения на лечебното заведение . Здравната комисия трябваше да прегледа писмото от медиците и да реши по какъв начин може да се оправи ситуацията с общинската болница. До решение, обаче, не се стигна. Зам.-управителят на лечебното заведние проф. Групчева напусна залата, като със сълзи на очите съобщи, че за нея и сътрудниците й това е финалът, че отдръпва своето писмо и идея. Заедно с нея съвещанието напуснаха още 25 медици . Всички те са подали оставки и от 7 април няма да имат трудово-правни взаимоотношения със СБОБАЛ – Варна. В писмото, което медиците са изпратили до общинските съветници се показва, че изискванията в болничното заведение стават все по-лоши и трагични. По думите им постройката е рискова за пациентите, разплодник сме на гризачи и инсекти.
Публикуваме писмото им без редакторска интервенция:
" Искаме да ви уведомим по отношение на обстановката в СБОБАЛ-Варна. Преди повече от година сезирахме Община Варна като принципал, че изискванията в лечебното заведение в последните години стават все по-трагични. Базата е освен физически и морално остаряла, последният непълен ремонт е юридически преди повече от 10 години, само че е рискова за пациентите. Обстановката провокира омерзение поради неналичието на опция за поддържане на нужната лична и обща хигиена. Апаратурата за всекидневно прилагане е амортизирана, в неприятно техническо положение, нарушава качеството на работа и още веднъж крие заплаха за нашите незрящи пациенти. Последните години са взети голям брой еднолични управнически и кадрови решения, в това число за закупуването на апарати с лимитирано приложение, които стоят неизползваеми. Няма да спестим проблемите с полуразрушените тавани, които водят до течове към подземния етаж, както и санирането с картонени плоскости на порутения покрив, разплодник на гълъби, гризачи и пълзящи инсекти, само че сме сигурни, че сте наясно с тази обстановка. Спазвайки положителния звук в продължение на месеци, ние се опитваме да намерим разнообразни решения, както ида влагаме експертиза и средства от фондове на МУ-Варна, с цел да подобрим равнището и качеството на работа. Въпреки това лечебното заведение загуби способени лекари и експерти по здравни грижи, които откриха излаз в други структури или в чужбина. Независимо от тежката обстановка и задълженията на болничното заведение, които щяха да ни съборят без наша интервенция доста по-рано против алегорично възнаграждение, ние още веднъж предлагаме решение за излаз при опазване на цялостна грижа за очното здраве на пациентите, освен това в една съвременна инфраструктура. Трябва да подчертаем, че екипът на " Катедрата по очни заболявания и зрителни науки " включва всички лекари посредством взаимна лечебна и научна работа, която е традиция от години. В името на качествената здравна помощ за района и страната, МУ-Варна направи предложение за прекосяване на лечебното заведение от база за образование на МУ-Варна в база на МУ-Варна. Подобна стъпка ще докара до възстановяване на качеството на офталмогичната грижа, обезпечаване на неотложната и незабавна помощ за очното здраве, създаване на неповторим център за трансплантация и вдишване на всички случаи, които сега се лекуват в чужбина против доста висока цена на услугата ".
По време на съвещанието стана ясно, че шефът доктор Тошев също е входирал своя идея от близо 80 страници за развиването на Очна болница. Оказа се обаче, че съветниците не бяха осведомени с предлагането, тъй като то е било импортирано 2 дни преди съвещанието. Управителят на лечебното заведения съобщи, че има подадени и 15 докладни с искане на поправки през годините, които са останали без последици. В последна сметка решение за ориста на Очна болница не се взе, макар писмото и предложенията на медиците. Темата остава отворена и се чака в идващите дни още веднъж да бъде прегледана от общинските съветници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР