Днес изтича срокът, в който самоосигуряващите се лица могат да

...
Днес изтича срокът, в който самоосигуряващите се лица могат да
Коментари Харесай

НАП: Изтича срокът за промяна вида на самоосигуряването

Днес изтича срокът, в който самоосигуряващите се лица могат да трансформират типа на обезпечаването си, припомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица наложително се обезпечават във фонд " Пенсии " на Държавното публично обезпечаване (ДОО), а по собствен избор могат да се обезпечават и във фонд " Общо заболяване и майчинство ".

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд " Общо заболяване и майчинство ", могат да се употребяват от всички обезпечени обществени опасности (без трудова акцидент и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вид е да внасят осигурителни вноски на по-нисък % единствено във фонд " Пенсии " на ДОО (за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и смърт). В този случай обаче, припомнят от Национална агенция за приходите, самоосигуряващите се нямат право на парични компенсации от ДОО в избрани обстановки (например така наречен " майчински " при бременност и раждане).

Видът на обезпечаването на самоосигуряващите се лица може да се трансформира за всяка календарна година, в случай че е подадена декларация по одобрен пример до изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

В 7-дневен период от започване или обновяване на трудовата активност самоосигуряващите се лица дефинират типа на обезпечаването си, като подават декларация по одобрен пример в способената териториална дирекция на Национална агенция за приходите или посредством е-услугите на приходната организация с Персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/. При спиране и обновяване на съответната трудова активност, както и при започване на друга трудова активност през календарната година не може да се трансформира към този момент определеният и заявеният тип обезпечаване, припомнят от Национална агенция за приходите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР