Днес германското правителство пропусна самоналожения си краен срок за постигане

...
Днес германското правителство пропусна самоналожения си краен срок за постигане
Коментари Харесай

Бюджетната криза в Германия: Няма ясен път напред

Днес немското държавно управление пропусна самоналожения си краен период за реализиране на съглашение за бюджета за 2024 година , което ускори опасенията, че най-голямата стопанска система в Европейския съюз се е насочила към нескончаем интервал на политическа и фискална „ парализа “ , заяви „ Politico “.

Времето, в което държавното управление на канцлера Олаф Шолц би трябвало да реализира единодушие по проекта за разноските за 2024 година и да обезпечи нужното парламентарно утвърждение до края на годината, изтича . Ако до януари не бъде направен проект за нов бюджет, държавното управление ще би трябвало да прибегне до потреблението на краткотраен бюджет , който ще резервира в действие замразяването на новите разноски.

Представители на обединението авансово си бяха сложили за цел да реализират единодушие по проектобюджета за 2024 година преди съвещанието на кабинета, планувано за тази заран. Министърът на стопанската система Роберт Хабек даже анулира пътуването си за срещата на върха, отдадена на климата (COP28) в Дубай, с цел да остане в Берлин за продължаващите договаряния . Въпреки това, стана ясно, че късно през вчерашния ден Шолц , Хабек и финансовият министър Кристиан Линднер – представители на три разнообразни партии с разнообразни цели, не са съумели да реализират пробив по време на полемиките. По-рано през днешния ден представителят на държавното управление Щефен Хебестрайт показа пред кореспонденти, че макар че не е реализирано съглашение, договарянията не престават „ доста интензивно “. Той изрази  известен оптимизъм с думите: „ Очаквам, че доста скоро ще можем да обявим нещо. “

Управляващата коалиция в Германия е в ужас , откакто предишния месец най-висшият съд на страната постанови решение , което докара до „ финансова дупка “ в размер на 60 милиарда евро . Решението също по този начин ограничи опцията на държавното управление да тегли финансови средства от специфични фондове, основани, с цел да се заобиколи по този начин наречената конституционна дългова спирачка на страната, която строго лимитира дефицитите.

Сега немските водачи би трябвало да се оправят с сложната задача по какъв начин да запълнят дупката в бюджета за 2024 година, която се прави оценка на 17 милиарда евро. Трите партии в ръководещата коалиция на Германия – „ Зелените “ , лявоцентристката „ Социалдемократическа партия “ и фискално консервативната „ Свободна демократическа партия “ обаче имат внезапно различаващи се политически цели . „ Зелените “ упорстват да се запазят дотациите, ориентирани към ускорение на прехода към чиста сила, до момента в който „ Социалдемократическата партия “ счита, че би трябвало финансовите средства, планувани за обществени помощи, да бъдат приоритет. „ Свободна демократическа партия “ от своя страна се опълчва на по-високите налози и на отлагането на дълговата спирачка за 2024 година, което надлежно би разрешило по-големи разноски.

Ако ръководещата коалиция бъде принудена да разчита на краткотраен бюджет, държавното управление ще продължи да действа, като обществените помощи и пенсиите ще продължат да се изплащат както до момента. Това обаче ще удължи политическия и фискален застой в Германия. Този ход може да докара и до съществени стопански последствия . Бюджетният безпорядък, който забавя изплащането на няколко обещани дотации за екологичния преход в страната, разтревожи немската промишленост. Финансирането на нови фабрики за микрочипове и акумулатори зависи от уредения бюджет.

Междувременно политическият напън се ускорява . На най-високо ниво в държавното управление има опасения, че дълготрайната некадърност за реализиране на бюджетно съглашение може да докара до предварителни избори през идната година. Като се има поради спадащият рейтинг на ръководещите партии, това е сюжет, който техните водачи сигурно ще желаят да избегнат .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР