Днес Европейската комисия публикува нов амбициозен план за действие за

...
Днес Европейската комисия публикува нов амбициозен план за действие за
Коментари Харесай

EK насърчава капиталовите пазари в Европа

Днес Европейската комисия разгласява нов упорит проект за деяние за поощряване на Съюза на финансовите пазари (СКП) в Европейския съюз през идните години. Главният приоритет на Европейски Съюз през днешния ден е да обезпечи възобновяване на Европа от единствената по рода си икономическа рецесия, породена от ковид. Развитието на финансовите пазари на Европейски Съюз и обезпечаването на достъп до пазарно финансиране ще бъдат решаващи за постигането на тази цел.

Наличието на огромни и интегрирани финансови пазари ще улесни възобновяване на Европейски Съюз, като даде на сдруженията, и в частност на дребните и междинните предприятия, достъп до източници на финансиране, а на европейските инвеститори — убеденост да влагат в своето бъдеще. Жизнеспособните финансови пазари ще благоприятстват също по този начин екологичния и цифровия преход в Европа, както и построяването на по-приобщаваща и устойчива стопанска система. Съюзът на финансовите пазари също по този начин е от основно значение за усилване на интернационалната роля на еврото.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на стопанската система в полза на хората, съобщи: Кризата, подбудена от ковид, направи работата ни по построяването на Съюза на финансовите пазари неотложна. Степента на икономическото ни възобновяване ще зависи извънредно доста от това до каква степен добре действат финансовите ни пазари и дали хората и сдруженията имат достъп до капиталовите благоприятни условия и пазарното финансиране, от които се нуждаят. Трябва да генерираме големи вложения, с цел да създадем стопанската система на Европейски Съюз по-устойчива, учредена в по-голяма степен на цифровите технологии, по-приобщаваща и по-адаптивна. Представеният през днешния ден проект за деяние е ориентиран директно към отстраняването на някои от оставащите спънки пред единния пазар на капитали.

Планът за деяние има три основни цели:

- гарантиране, че възобновяване на Европейски Съюз е екологосъобразно, учредено на цифровите технологии, приобщаващо и стабилно чрез обезпечаване на по-достъпно финансиране за европейските сдружения, и по-специално за МСП;

- преобразяване на Европейски Съюз в още по-безопасно място за спестяванията и дълготрайните вложения на вложителите;

- консолидиране на националните финансови пазари в същински обединен европейски пазар на капитали.

За да реализира това, през днешния ден Комисията показва шестнадесет целеви ограничения за реализиране на действителен прогрес към построяването на СКП. Някои от ограниченията, които Европейски Съюз ще предприеме, включват:

- основаване на единна точка за достъп на вложителите до дружествени данни;

- поощряване на застрахователите и банките да влагат повече в сдружения от ЕС;

- усилване на отбраната на вложенията за стимулиране на повече трансгранични вложения в ЕС;

- по-лесно наблюдаване на адекватността на пенсиите в цяла Европа;

- хармонизиране или доближаване на разпоредбите по отношение на несъстоятелността;

- умножаване на напъните за реализиране на прогрес в доближаването на надзорните практики и поредност при използването на единната нормативна уредба за финансовите пазари в Европейски Съюз.

Тези ограничения се основават на постигнатия прогрес при осъществяването на проекта за деяние за СКП от 2015 година и междинния обзор от 2017 година, и са в отговор на апелите, отправени от Европейския парламент (проект за отчет по лична самодейност (INI) от юни 2020 г.) и от Съвета (Заключения на Съвета, 5 декември 2019 г.) Те се опират също по този начин на пространните разисквания със заинтригуваните страни и рекомендациите на форума на високо ниво по въпросите на съюза на финансовите пазари.

Изграждането на СКП не е самоцел — той е от значително значение за постигането на основните цели, заложени в икономическата политика: възобновяване от коронавирусната пандемия, приобщаваща и устойчива стопанска система, работеща за всички, двоен преход към цифрова и устойчива стопанска система, както и отворена стратегическа самостоятелност след Брекзит и при все по-усложняваща се среда в международен мащаб. Реализирането на тези резултати изисква големи вложения, които не могат да бъдат обезпечени единствено посредством обществени средства и обичайно банково финансиране. Само добре развитите, функциониращи, интегрирани финансови пазари могат да обезпечат поддръжка в нужния мащаб за възобновяване от рецесията, подбудена от ковид.

Само един надеждно работещ СКП може да активизира и насочи големите вложения, нужни за превъзмогване на провокациите в региона на климата и околната среда, пред които сме изправени, и да подкрепи цифровизацията на нашите сдружения, с цел да запазят своята конкурентоспособност в международен мащаб. СКП би трябвало да донесе изгоди на всички европейци, без значение къде живеят и работят. Потребителите би трябвало да имат по-голям избор във връзка с своите спестявания и вложения, да бъдат добре осведомени и съответно предпазени, където и да се намират. Дружествата, в това число дребните и междинните предприятия, би трябвало да имат достъп до финансиране в целия Европейски Съюз, а вложителите — благоприятни условия да влагат в планове в целия Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР