Днес е световният ден на динята. Празникът е популярен най-вече

...
Днес е световният ден на динята. Празникът е популярен най-вече
Коментари Харесай

20-те тайни на динята

Днес е международният ден на динята. Празникът е известен най-много в Съединени американски щати. „ Стандарт ” ви показва 20 неща, които не знаем за неповторимия плод.

1. Дивите дини произлизат от Южна Африка.

2 . Динята може да се класифицира по едно и също време като плод и зарзават.  Плод е, тъй като пораства от семе, има сладостен, ободрителен усет и се счита, че е тип пъпеш.  Зеленчук е, тъй като е от същото семейство като краставицата и тиквата. Освен това се отглежда на полето, също като други зеленчуци.

 3 .Има 5 основни типа дини – със семки, без семки, мини, жълти и оранжеви.

4. Съществуват повече от 1200 разновидности на динята, които се разграничават по тегло, форми и размери, а на цвят са червени, оранжеви, жълти и бели дини.

5. Динята съдържа към 6% захар и 92% вода.

6. Високият водно-електролитен състав на дините ги прави идеални за ободряване през летните горещини. Те ни хидратират, поддържат кожата ни свежа и почистват бъбреците ни от отрови.

7. Една чаша нарязана любеница, към 152 грама, съдържа 43 калории, никакви мазнини, 11 грама въглехидрати  (9 грама захар и 1 грам фибри) и още грам фибри. Също по този начин -  17% витамин  А, 21%  витамин С, 2% желязо и 1% калций. Съдържа още тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин Б6, магнезий, фосфор, цинк, манган, холин, селен.



8. Динята е плодът с най-вече ликопен – каротиноиден пигмент, който придава цвета на алените плодове.

9. Динята е доста добър хидрататор на тялото. Тя е цялостна с доста електролити. Холинът в нея повлиява положително на съня, придвижването на мускулите, паметта и ученето. Той поддържа структурата на клетъчните мембрани, подкрепя преноса на нервни импулси, абсорбацията на мазнини, понижа хроничните възпаления.

10. Динята и нейният сок понижат мускулната тресчица. Подобряват времето за възобновяване след подготовка.



11. Оптималният дневен банкет е 2-3 порции и зависи от самостоятелните особености на организма: пол, здравословно положение, физическа интензивност, растеж и тегло.

12. Подобно на всички плодове и динята съдържа фруктоза. По тази причина болните от диабет следва да не прекаляват с потреблението и могат да си разрешат най-вече една порция на ден.

 13. Съдържащите се в динята фибри подкрепят храносмилането и функционалностите на червата.

14. Китай е най-големият производител на дини в света. Произвежда близо два пъти повече от втория по величина в света – Турция.

15. Всяка част от динята може да се яде, даже и кората, която също съдържа редица хранителни субстанции, само че заради непривлекателния й усет рядко се употребява за храна.

16. В Китай кората на динята се употребява като зарзават и се пържи, задушава или маринова.

17. Японски фермери отглеждат дини под формата на куб, които порастват в стъклени кутии и одобряват формата на кутията. Това е направено с концепцията дините да се подреждат по-лесно в магазина, само че казусът е, че цената на една квадратна любеница става съвсем двойно по-висока от тази на елементарната любеница.

18. Най-голямата любеница всвета тези 122 кг. Отгледана е от на Лойд Брайт от Арканзас, Съединени американски щати  и през 2013 година е вписана в книгата на Гинес

19. В Съединени американски щати си имат ден на динята, в който като се изключи че си похапват се замерват с нея. А семките употребяват за надплюване, което прави този специфичен ден още по-забавен.



20. От епохи динята се употребява и за скулптори. Артисти от целия свят ваят кората или плода, зада създадат геометрични фигури и даже животни.  Изкуството потегля от Тайланд.  Дините са били употребявани за украса на кралските маси
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР