Днес е празник за всички, които носят името Александър. То

...
Днес е празник за всички, които носят името Александър. То
Коментари Харесай

Днес празнуват защитниците на хората

Днес е празник за всички, които носят името Александър. То  е от старогръцки генезис и значи " бранител на хората ". Празнуват Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанка, Цанко.

Православната черква уважава през днешния ден паметта на  Св. правоверен княз Александър Невски. Той е роден през 1220 г, живял по времето когато съветските земи били под татарско господство и бил княз на Новгородската област. Известен е с успеха при р. Нева, където отблъснал мноборойна армия на шведите, за която бил наименуван " Невски ".

По-късно св. Александър е ръкоположен от татарския хан за популярен княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Станал единствен бранител на православната религия и народа срещу татарите. Управлява 10 години и за това време направил доста положителни каузи за вярата, Църквата и народа. В края на живота си поискал да одобри монашество.

Ден е и празника на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров в София, носеща името на светеца – столичната Св. Алексндър Невски

Днес и е празника на св. Амфилохий. Той се е родил в Кесария Кападокийска. Той бил съвременник и другар на св. Василий Велики и св. Григорий Богослов.

Преди да бъде ръкоположен за свещеник, прекарал 40 години в монашество. Взел присъединяване на Втория Вселенски събор и доста съдействал за премахване на ересите освен в своята епархия, само че и в другите църкви. Умрял в 395 година, като оставил след себе си съчинения, потребни за Църквата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР