Днес е последният ден, в който земеделските стопани могат да

...
Днес е последният ден, в който земеделските стопани могат да
Коментари Харесай

Изтича срокът за документите за компенсация за природни бедствия

Днес е последният ден, в който земеделските стопани могат да подадат заявки по схемата на държавна помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от естествени бедствия, оповестиха от Държавен фонд "Земеделие ". Утвърденият финансов запас за тази година по схемата е от 2.144 млн. лв.. На подкрепяне подлежат аграрни стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи разследване на настъпили през тази година неподходящи климатични условия.

Отпуснатите средства се разпределят за вреди, настъпили през 2019 година, при следния интензитет от индустриалните разноски по култури: за зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед - до 30%, за фуражни култури - до 80%, и за плодове, зеленчуци, етерично-маслени, механически култури - до 80 %.

Земеделски производители, които не са застраховали площите си, ще разчитат на 50% от полагащата се помощ. Парите ще бъдат изплатени до 8 ноември.

Практиката демонстрира, че в огромна част производителите не застраховат продукцията си. Това условие не се отнася за вредите, породени от суша, както и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения. При тях помощта се изплаща без редукция, прецизират от Държавен фонд "Земеделие ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР