Днес е последният ден, в който приключват номинациите за главен

...
Днес е последният ден, в който приключват номинациите за главен
Коментари Харесай

Прогнозират още една номинация за главен прокурор

Днес е последният ден, в който завършват номинациите за основен прокурор. Номиниран до момента е единствено зам.-главният прокурор Иван Гешев, определен от цялата прокурорска квота във Висш съдебен съвет. Единствената останала опция е правосъдният министър да излъчи номинация.

Повече от 5000 души пък към този момент са подписали онлайн подписката за номиниране на следовател Бойко Атанасов за цивилен претендент за основен прокурор на България.

Правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи преди дни, че е проучил професионалните качества на Атанасов и не би подкрепил неговата кандидатура. Ако обаче той получи необятна поддръжка, в това число и тази на президента, той ще вземе поради това до края на процедурата.

„ Миналата година бях атестиран от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет с най-високата професионална оценка за доста положително осъществяване на служебните осъществявания. Най-вероятно министър Кирилов е ревизирал нещо друго ", разяснява пред бТВ Бойко Атанасов.

Той благодари на жителите за тази номинация и оказаната поддръжка.

Бойко Атанасов позволи, че ще се появи и друга кандидатура за основен прокурор, тъй като обществото не е готово да приема наложена една единствена кандидатура, без да има избор.

Според него изборът на основен прокурор не е предупреден.

„ Работата на Специализираната прокуратура и ресорът, който Иван Гешев оглавява, проверява корупция и проведена престъпност. Отсъствието на присъди води до това да се основава усещане, че тези органи не работят. Номадството на едни магистрати от орган в орган в последните 10 година не основава усещане за тяхната успешност”, съобщи Бойко Атанасов.

Той е на мнение, че правосъдната промяна в прокуратурата би трябвало да стартира, защото тя е централизирана и напълно подчинена на един човек. Затова, по думите му, „ срастването сред властите” не би трябвало да съществува, а да има разделяне на властта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР