Днес е най-важният ден в Испания – в страната се

...
Днес е най-важният ден в Испания – в страната се
Коментари Харесай

Най-важният ден за Испания. Чака се нещо от времето на Франко

Днес е най-важният ден в Испания – в страната се организират предварителни парламентарни избори. Право на глас имат над 37 милиона испанци. За техния избор се борят два лагера-левият на премиера социалист Педро Санчес и Йоланда Диас и десният на Алберто Фейхоо и Сантяго Абаскал. Първият към този момент сподели, че в случай че завоюват изборите ще ръководят дружно в коалиция, до момента в който във втория към момента има отвращение да разгласят, че могат да се съюзят.

Въпреки, че към този момент ръководят дружно в няколко самостоятелни райони и над 100 града след последните локални избори, Народната партия и Вокс към момента изпитват скрита злост един към различен и не желаят да кажат изрично на гласоподавателите, че след изборите може да им се наложи да се коалират, с цел да доближат безусловно болшинство от най-малко 176 депутати, което би им разрешило да образуват държавно управление, написа БНР.
-->
От своя страна Испанската социалистическа работническа партия и новата групировка Сумар с водач Йоланда Диас още по време на предизборната акция демонстрираха единение и предпочитание да продължат да ръководят в коалиция. На кого ще заложат гласоподавателите е мъчно да се каже сигурно, само че социолозите към този момент оповестиха, че страната ще поеме надясно след днешния ден.

Влизането на крайнодесните във властта ще е нещо, което се случва за първи път от времето на Франко насам.

Не бива да се не помни обаче, че вотът зависи от броя на испанците, които ще стигнат до урните в днешния следващ извънредно парещ ден и то в средата на лятото, когато най-малко една трета от имащите право на глас ще бъдат на отмора.

Изборите се организират на фона на възобновена стопанска система на равнищата от преди пандемията, забележим спад на инфлацията, която към този момент е 2% и повишаване на Брутният вътрешен продукт с 4,2% през първите три месеца на тази година. Като прибавим и обществените стратегии на социалистите, като понижаване на Данък добавена стойност на част от питателните артикули, намаляването на работното време, ограничението на наемите, спада на цените на горивата и електрическата енергия, както и по-достъпния обществен превоз, изборът на колебаещите се най-вече центристи и младежи няма да е елементарен, споделят политолозите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР