Днес е Коледни Заговезни и последният ден, в който може

...
Днес е Коледни Заговезни и последният ден, в който може
Коментари Харесай

Коледни Заговезни - от утре само постно!

Днес е Коледни Заговезни и последният ден, в който може да се употребява месо, яйца, млечни артикули и всевъзможни храни от скотски генезис. От на следващия ден, 15-и ноември, до Коледа е времето на Рождественските (Коледните) пости.

Хората постят, стимулирани от разнообразни аргументи. Едни го вършат, с цел да освободят тялото си от насъбраните отрови. Други постят, тъй като имат вяра, че постейки, телесно и духовно ще се възвисят над дребните пристрастености, нечистите намерения и напразните суети.

Каквито и да са Вашите персонални аргументи да се откажете от банкет на скотски артикули през идващите 40 дни, не трябва да забравяте, че постите са съществено духовно и физическо тестване на духа на постещия.

По остаряла българска традиция в нощта на Коледни Заговезни на трапезата наложително се сервира пиле (кокошка) с кисело зеле, тиквеник, в който стопанката е поставила доста орехи и ароматни пълнени чушки с фасул.

Стопанката на дома би трябвало да сипе на всички на трапезата от блажното ядене, а по-късно да скрие лъжицата, с която е сипвала. Тя ще я извади още веднъж чак на Коледа, когато още веднъж ще е позволено похапването на месце.

Трапезата за Коледни Заговезни е богата, с цел да приготви миряните за идните постни дни. Ето и нашите обичани предписания за обичайни ястия за Коледни Заговезни, които може да разгледате в идващите редове.

Кокошка с кисело зеле

Необходими артикули: домашна кокошка – 1 бр. с дреболийките, кисела зелка – 1 бр, моркови -1-2 бр., сол, черен и червен пипер на усет. Задължително прибавете 1 бр. дафинов лист и 1-2 скилидки чесън, както и чубрица и счукан ким. Ще ви би трябвало и към 100 мл олио.

Начин на приготвяне

Сварете кокошката (без дреболиите) в подсолена вода до омекване. Извадете я и я нарежете на порции. Загрейте олиото и запържете ситно нарязаните дреболийки. Добавете ситно нарязаните моркови и запържете за още няколко минути.

Поръсете със сол, черен и червен пипер и разбъркайте. Време е да сложите киселото зеле, което сте нарязали на ситно. Захлупете съда и задушавайте зелето на спокоен огън до омекване, като понякога може да прибавяте малко от бульона от сварената кокошка.

Когато зелето омекне, го прехвърлете в подобаваща дълбока тава. Отгоре подредете частите кокоше месо. Подправете с дафинов лист и ситно нарязан чесън. Поръсете с ким и чубрица. Налейте зелев сок или кокоши бульон и печете в авансово загрята на 180 градуса фурна най-малко за към 60 минути.

Пълнени чушки с фасул

 Пълнени чушки с фасул

Необходими артикули: чушки - 10 броя сушени или пресни пиперки, фасул - към 250 г, лук - 1 кг, сминдух, джоджен, чубрица, червен пипер и сол на усет. Пригответе и към 1 ч.ч. олио

Начин на приготвяне

Добре ще е да сте накиснали боба още от предната вечер. Сварете го с 2-3 с.л. от мазнината до омекване. Останалата лой загрейте и запържете ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавете отцедения зрял боб и овкусете с подправките на усет. Разбъркайте продуктите и свалете от котлона.

Пригответе приготвените пиперки и ги подредете в авансово намазнена тава. Залейте с малко топла вода и печете в загрята на 180 градуса фурна до подготвеност, като внимавате да не прегорят.

Тиквеник с орехи

Необходими артикули: кори - 1 огромен пакет за баница, тиква - към 1.5 кг, канела - 1 пакетче, орехи - към 200-250 г натрошени, захар - 150-200 г, масло - 2-3 ч.л. краве, яйца - 2 броя.

За заливката: прясно мляко - 200 мл ч.ч., сода - 1 щипка бикарбонат, ванилия - 1 пакетче, лимони - кората на 1 лимон, захар - 2-3 с.л. пудра за сиропа.

 Тиквеник за Коледни Заговезни

Начин на подготвяне

Почистете тиквата, нарежете я на части и ги рендосайте. Разбъркайте добре с канелата и захарта (на вкус). Оставете плънката да се овкуси за 5-10 минути.

Вземете две кори и по дължината на средата разпределете от тиквата задоволително пълен слой. Поръсете с натрошените орехи, настържете малко лимонова кора и завийте. Повторете процедурата с останалите кори и плънка, а готовите елементи от тиквеника подреждайте в намаслена тавичка.

Наредените части залейте с разбърканите яйца, прясно мляко, сода, ванилия и настъргана лимонова кора. По предпочитание нарежете тиквеника с нож на квадрати.

Отгоре разпределете дребни късчета масло и сложете да се пече на 180-200 градуса до подготвеност. Изпеченият тиквеник залейте с топъл захарен сироп, който сте приготвили от 2-3 с.л. пудра захар и 150-200 мл вода.

Вижте също обичани постни ястия за спазващите постите, както и кои са най-готвените и обичани на нашенеца български постни манджи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР