Днес е голям празник. Църквата почита деня на Свети апостол

...
Днес е голям празник. Църквата почита деня на Свети апостол
Коментари Харесай

Чуден празник! Почитаме близнака на Христос

Днес е огромен празник. Църквата уважава деня на Свети деятел Тома, който е разгласен за празник на архитектите, строителите и зидарите, защото Свети деятел Тома, който е бил строител по специалност.

Св. ап. Тома е един от апостолите на Иисус Христос. Наричали го Близнака (Тома значи близнак на арамейски), защото, съгласно една от версиите, доста приличал на Христос. Тома идва от еврейската дума за близнак. На иврит тя наподобява по този начин te’oma.
-->
В евангелските истории деятел Тома участва с описа за „ Уверението Томово “. В него се споделя по какъв начин Тома не повярвал на разказите за възкресението Христово, до момента в който не видял със личните си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови.

Изразът „ Тома погрешни “ е станал нарицателен за мнителен човек. Апостол Тома приел мъченическа гибел в град Мелипура, като бил набит на пет кола. Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

Имен ден честват всички, които носят името Тома и производните му: Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР