Днес е голям исторически ден, защото след векове Охридската архиепископия

...
Днес е голям исторически ден, защото след векове Охридската архиепископия
Коментари Харесай

Ковачевски: Днес е голям исторически ден, очакваме и томос от Вселенската патриаршия

" Днес е огромен исторически ден, тъй като след епохи Охридската архиепископия съслужва дружно с Вселенската патриаршия. Поправена беше огромна историческа неправда ", акцентира министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски след днешната Патриаршеска и синодална литургия в Съборния храм „ Св. Георги “ в Истанбул, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

„ Ще си послужа с думите на нашия архиепископ Стефан, който най-после на литургията сподели, че Охридската антична архиепископия постоянно е била един до друг с Вселенската патриаршия, като татко и наследник, като майка и щерка, като брат и брат, като съслужител със чиновник. Затова през днешния ден целият наш народ, всичките ни православни вярващи с огромно вдъхновение одобриха новината за това взаимно съслужение, за което откровено имам вяра, че след приемането в съслужение и канонично единение на нашата черква ще бъде короновано и с издаване на томос от страна на Вселенската патриаршия “, сподели Ковачевски.

Той насочи обръщение до всички православни вярващи в целия свят, до всички свещеници от православния свят да посетят Северна Македония, както и да посетят античния Охрид, който, както сподели, съставлява катедра на православието.

Вселенският патриарх Вартоломей уточни, че е получил покана от премиера Ковачевски да посети Северна Македония и изрази вяра, че в един миг ще има насладата да реализира такова посещаване, връщайки неговата днешна аудиенция в центъра на православието.

„ Всички в Северна Македония бъдете уверени, че няма да отречем вашето доверие и упования. Дълг на майката черква е да бъде с тях и да оказва помощ на дъщерите си и изключително вашата черква, която към шест десетилетия се измъчваше, отделена от останалите православни “, сподели Вселенският патриарх Вартоломей.

Той добави, че през тези 30 години, откогато е патриарх, е приемал президенти и министър председатели на Северна Македония и всички те са имали благородната доброта да го поканят да реализира визитата.

„ И постоянно споделям, че няма да осъществя визитата, до момента в който не се осъществя общността сред вас и нас. И ето, Бог благослови да имаме тази общественост и през днешния ден да се причестим от един потир и се надяваме, че ще имаме опция за тази аудиенция. В този огромен исторически ден адресирам благословия към благочестивия народ на Северна Македония, искам вашата страна да стане член на Европейски Съюз, искам на брачната половинка на премиера да преминат здравословните й проблеми, от страна на Вселенската патриаршия прегръщам всички вас с родителска грижа и обич “, сподели Вартоломей.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР