Днес е Денят на Свети Дух. Празникът се отбелязва 51

...
Днес е Денят на Свети Дух. Празникът се отбелязва 51
Коментари Харесай

Започва Русалската седмица. Какво трябва да носим в джоба си?

Днес е Денят на Свети Дух. Празникът се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е постоянно в понеделник. Тази година се пада през днешния ден, 13 юни.

Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е обвързван по смисъл с празнувания на Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с плодородни блага.

Църквата популяризира Светата Животворна Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достолепие.

Според християнската религия Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб.

В националните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на независимост по земята. Ходят нормално по цветята, по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.

С този ден стартира Русалската седмица, одобрявана за изключително рисков интервал. Тогава идват русалийките, които съгласно национално вярване били душите на млади удавници, които се явявали като бели и жълти пеперуди.

Характерни са доста забрани и обредни дейности, свързани с Русалската седмица. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в облеклата си, тъй като имат вяра, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР