Днес датската неправителствена организация Копенхаген Суборбиталс направи малка, но съществена

...
Днес датската неправителствена организация Копенхаген Суборбиталс направи малка, но съществена
Коментари Харесай

УСПЕХ: Копенхаген Суборбиталс изстреля своята ракета Нексьо 2!

Днес датската неправителствена организация Копенхаген Суборбиталс направи дребна, само че основна крачка напред към пилотираната космонавтика, откакто вторият полет на ракета от вида “Нексьо ” завърши с триумф. Изстрелването беше извършено от плаваща платформа в Балтийско море на 35 километра от остров Борнхолм, а ракетата с дължина 6.7 метра се издигна на височина около 12 километра. 

Да, това бе едвам 15% от пътя, който би трябвало да се измине до най-ниската граница, която отбелязва началото на галактическото пространство – 80-километровата американска граница. И все пак полетът бе доста значителен, защото посредством “Нексьо 2 ” бяха тествани сериозни системи за бъдещия пилотиран полет и също така при изстрелването на “Нексьо 1 ” през 2016-та година не всичко приключи сполучливо – заради щета на един от клапаните на мотора бе реализирана единствено 1.5-километра височина. 

Копенхаген Суборбиталс не е частна компания, а неправителствената организация с идеална цел. За нея работят 50-60 индивида, всичките доброволци, без да получават заплата. Годишният бюджет на Копенхаген Суборбиталс, който се набира посредством групово финансиране или някои спонсори, жестоко казано е равностоен на 1/10-та от парите, които НАСА дава за кафе на служащите си. 

Няма спор – концепцията да се прати човек в космоса е много амбициозна задача пред датската организация, по тази причина си коства да си зададем въпроса: с какво толкоз бе важен полетът на “Нексьо 2 ”? Няма ли други любителски организации с по-съществени триумфи от тях?

Да, любителски ракети се вършат от десетилетия, а ракетомоделизмът не е занимание от през вчерашния ден или през днешния ден. При това любителските ракети от време на време летят много надалеч – през 2017-та година ракетата “Фатом 2 ”, създадена от студенти, доближи височина от 44 километра – т.е. прелетя половината път към космоса! Защо въобще да обръщаме внимание на Копенхаген Суборбиталс? Ето за какво: обичайно феновете – ракетомоделисти употребяват твърдогоривни мотори. Истински сложното нещо, което обаче е наложително, с цел да бъде пратен човек в космоса, е да се сътвори ракета с мотор, употребяващ течно гориво и течен О2. При това ракетата би трябвало да има дарба не просто да лети в въздържан режим, а да бъде интензивно ръководена. 

Днес “Нексьо 2 ” реализира всичките си цели. Двигателят BPM5 с гориво от етанол, течен О2 и с подтик от 5000 N работеше прелестно, тъкмо толкоз време, колкото се очакваше от него. И това е удивително – доста, доста е мъчно да се направи постоянен течногоривен ракетен мотор. Чудесно е, че за разлика от 2016-та година, този път нямаше неприятни изненади с клапаните. Нито се повтори случката от 2014-та година, когато при стендово тестване на ракетата “Хийт 2Х ” охладителните системи аварираха, горивото се разля и цялата тестова площадка бе опожарена. Днес ракетата излетя сполучливо. Тя доближи вярната височина. Управляваше се тъкмо от Земята, след което разпростра парашутите си по проект. 

Копенхаген Суборбиталс има за какво да се радват, само че сложното занапред стартира. Предстои основаването на пилотираната ракета “Спика ”. Нейният мотор ще е по-мощен – с подтик от 100 kN и това ще разреши извеждането на височина от 100 километра на дребна капсула с един астронавт на борда. Дано организацията успее – това ще е значимо за Европа, защото до момента на континента в никакъв случай не е създаван пилотиран галактически транспортен съд. Но няма спор, че възможен триумф ще даде извънреден тласък и на други компании и организации, за които ще стане видно, че пилотираната космонавтика, колкото и да е сложна, не е непостижима. 

Запис от полета: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР