Днес бюджетната комисия в парламента прие на първо четене проекта

...
Днес бюджетната комисия в парламента прие на първо четене проекта
Коментари Харесай

Менда Стоянова обвини Комисията по хазарта за скандала с лотариите

Днес бюджетната комисия в Народното събрание одобри на първо четене плана за промени в Закона за хазарта, импортиран от НФСБ, който планува очистване на частните лотарии. Законопроектът бе признат с 11 гласа " за "  и 6 " въздържали се " - на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. След съвещанието шефката на комисията Менда Стоянова отговори на следните въпроси на публицисти:

- Защо ГЕРБ поддържа законопроекта на НФСБ?
- Защото считаме, че с отстраняваме на опцията различен с изключение на държавния тотализатор да прави
лотарии, ще се ограничи лудостта, която в последните години се популяризира -  над 1 милиарда лева годишно български жители, нормално пенсионери, слабодоходни хора, да дават за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт.  Когато един човек влиза в казино или в игрална зала, той знае, че отива да играе хазарт. Но когато там, където купува хляба си или получава пенсията си, му оферират талонче за левче-два, с които той може да стане милионер, това чисто психически не се приема като хазарт.
Не инцидентно през последните години българските жители са дали милиард лв. за талончета. Може би част от тези пари, които остават в уредниците, са отишли за спонсориране на различни спортни клубове или събития, само че аз не виждам за какво това би трябвало да стане да става по този метод.
- Ясен ли е законът кой уредник какви държавни такси би трябвало да заплаща?
- На 1 януари 2014 година се прави смяна и се вкарва ал.3 на въпросния член 30, в която ясно се записва, че всички
хазартни игри, които са изброени, и там не попада лотарията, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите. А хазартни игри, които са проведени на база комисиони - 20% върху размера на тази комисиона. Това са игри, нормално шампионати по покер, където няма залагания към един оператор, а залагания един против различен и облагите се разпределят на 100% и организаторът получава комисиона за логистиката си. 
През декември 2014 година аз персонално съм внесла смяна в член 30, като прибавяме изпуснатите
лотарии. Така че, четейки деликатно текста ще стане ясно, че всички изброени хазартни игри там, където към този момент се намират от 1 януари 2015 година и лотариите, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите.
- Защо чак в този момент се появяват предложения за преустановяване на частните
лотарии?
- Все в миналото би трябвало да се създадат. И от време на време избрани мотиви,  дават старт на измененията.
- Не е ли това национализация в
лотарията?
- За мен изрично няма национализация. Да, може да се каже, че ще има монопол в частта на
лотариите, само че това е единствено една от хазартните игри на Българския състезателен тотализатор. За мен това не е основаване на нов монопол, който не е позволен в българската конституция. Не се монополизира целият хазартен бранш, в тази ситуация приказваме за една единствена игра.
- Как си обяснявате другите такси, които са плащали частните
лотарии и държавното тото. Защо е позволено друго отнасяне?
- Има Комисия по
хазарта и не инцидентно прокуратурата е там. За мен отговорността на въпроса за какво Комисията по хазарта, виждайки ежемесечните доклади и издавайки 10 годишен лиценз с изискванията по какъв начин се провежда една игра, е позволила това. Чакам от хората, които са го създали, да отговорят, прокуратурата ще ги пита по избран ред.
- Налага ли се принципала на Комисията по
хазарта - финансовият министър, да поеме политическа отговорност?
- Министърът на финансите е обособен орган от груповия орган Комисия по
хазарта, която взема решение за издаване на един или различен лиценз. Когато се издава лиценз, част от него са избраните правила за съответната хазартна игра, където ясно са написани всички условия за играта. Така че сега, в който Комисията по хазарта е дала позволение за издаване на лицензите, има нарушаване на закона.
- Възможно ли е финансовото министерство да не е знаело за толкоз огромни невзети суми в продължение на години?
- Министерството на финансите няма по какъв начин да знае, Знаела го е Комисията по
хазарта, само че е мълчала. Законът е безапелационен, не може да има двуяко пояснение - хазартните оператори би трябвало да заплащат 15% върху залозите.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР