Днес Белият дом публикува проектобюджета на САЩ за 2020 година,

...
Днес Белият дом публикува проектобюджета на САЩ за 2020 година,
Коментари Харесай

Проектобюджетът на Тръмп за НАСА нанася сериозен удар върху държавно разработваната ракета SLS

Днес Белият дом разгласява проектобюджета на Съединени американски щати за 2020 година, който включва и предлагания бюджет за американската галактическа организация НАСА. Подчертавам, че това е една от най-важните вести за годината, защото обрисува значими насоки по отношение на бъдещето на американската галактическа стратегия.

Проектобюджетът обезпечава $21 милиарда за НАСА. От тях $6.3 милиарда са за научни планове, от които $2.6 милиарда отиват за междупланетни проучвания, $1.7 милиарда за проучване на Земята, към $1.2 милиарда за астрофизика. Проектобюджетът изцяло финансира закъсалия телескоп James Webb, който ще се трансформира в главната научна обсерватория на НАСА през 20-те години, само че тотално орязва телескопа след него WFIRST. Възможно е Конгресът да преразгледа и да анулира това решение, както към този момент се случи предходната година. Това е вторият опит на Тръмп да приключи WFIRST.

За пилотирания галактически транспортен съд “Орион ” се заделят към $1.3 милиарда, за неговата ракета “SLS ” (Space Launch System) – към $1.8 милиарда.  За градежа на станция в орбита към Луната са обезпечени $821 милиона – двойно повече спрямо даденото предходната година.

Голяма част от измененията касаят правителствено-финансираната ракета “SLS ”. Бюджетът “предлага промени в програмата “SLS ”, които да предотвратят забележителните фискални провокации и провокации със спазването на периодите, отнемащи запаси от други проучвателен действия ”. 

Ето в какво се състоят тези промени: НАСА продължава да работи единствено върху сегашния вид на “SLS ”, който има товароподемност, съпоставим с този на ракетата на СпейсЕкс “Фолкън Хеви ” (70 тона до околоземна орбита на “SLS ” по отношение на 64 на “Фолкън Хеви ” в невъзвръщаем вариант). В този единствен вид НАСА ще би трябвало да обезпечи постоянни полети на “SLS ” и “Орион ” всяка година, като дебютното изстрелване ще е “през 20-те години ”. Това загатва за отсрочване, защото съгласно актуалните проекти “SLS ” би трябвало да полети за пръв път тъкмо през 2020 година.

Проектобюджетът към този момент стопира работа по основаването на ъпгрейдната версия на ракетата “SLS ”, наречена “Блок 1Б ”, която щеше да вдигне товароподемността й до към 105 тона в околоземна орбита. Именно това е най-сериозният удар върху държавната ракета: тя щеше да има смисъл единствено в случай че товароподемността й беше над 100 тона до орбита, с цел да извежда хардуера за лунни и междупланетни задачи. 

Извеждането на съставените елементи на новата окололунна станция щеше да стане тъкмо посредством “Блок 1Б ”. Сега проектобюджетът планува модулите да се изстрелят с комерсиални ракети.

Но същинското оскърбление за “SLS ” съгласно проектобюджета е премахването на единствената научна задача от нейния план-график. Мисията до спътника Европа на Юпитер “Клипер ” ще бъде финансирана с $600 милиона, само че тя ще лети през 2023 година на комерсиална ракета. Ето дословния откъс от документа на проектобюджета: “Чрез изстрелването на тази задача с комерсиална ракета, НАСА ще спести над $700 милиона, което ще разреши финансирането на доста нови действия в границите на организацията ”.

Дали това е началото на края на държавната ракета “SLS ”? Изглежда, че това е тъкмо по този начин – документът на проектобюджета на практика признава, че тя е скъпа, нерентабилна, непотребна и разумно трансферира отговорността за усвояването на Луната върху частните компании. Единственият смисъл от продължаването на работата по “SLS ” е просто да продължат да се пазят работните места на хората от стратегия “Космическа совалка ”. Оттук насетне огромните печеливши са ясни: Джеф Безос, който възнамерява да разгърне цяла инфраструктура на Луната, и Илон Мъск, който желае да организира туристически лунни полети и експедиции за потребностите на НАСА. Големият губещ постоянно е бил планът на “SLS ” – и това е ясно от самото му начало. 

За повече информация: уеб страницата на Белия Дом

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР