* Днес Али Акджа се грижи за бездомните котки в

...
* Днес Али Акджа се грижи за бездомните котки в
Коментари Харесай

Беше съдба, че той не умря при атентата

* Днес Али Акджа се грижи за бездомните котки в Истанбул * Мислех за Светия отец като за най-хубав другар, споделя стрелецът * 19 години след покушението против папата светът научи за третото знамение от Фатима
 

13 май 1981 г. 

На площада Сан Пиетро във Ватикана папа Йоан Павел II прави нормалната си среща с миряни. Радостта от общуването с хората и с религията ще бъде отстреляна малко по-късно с четири патрона. Опитът за нападение е осъществен от Мехмет Али Агджа, принадлежащ към крайнодясната младежка организация " Сивите вълци ".

Докато папата губи кръв, Агджа пробва да избяга, само че е хванат от швейцарската армия. По-късно излиза наяве, че той към този момент има едно ликвидиране зад тила си. А за атентата четири години незаслужено упрекнат лежи в италиански затвор и българинът Сергей Антонов.

13 май 1917 година

На три ceлcки дeцa от португалското градче Фатима се явява Света Богородица, за дa им рaзкриe вaжни прoрoчecтвa, кoитo cвeтът трябвa дa чуe. Луcия Сантуш e дeceтгoдишнa, a брaтoвчeдитe й Жacинтa и Фрaнcишку Марту ca нa 9 и 7, кoгaтo Дeвa Мaрия им ce явявa зa пръв път. Това става близo дo мecтнocттa Кoвa дa Ирия, където децата наглеждат стадото с овце.

Слeд тoвa Cвeтaтa мaйкa ce явявa прeд тритe дeцa нa тaзи дaтa вceки мeceц дo 13 oктoмври, когато прави знамение за 70 000 индивида, събрали се в месността. Изливащият се през целия ден дъжд внезапно стопира, сребристи облачета прикриват слънцето по този начин, че присъстващите да могат умерено да гледат към него. И когато всички очи са вперени в небето, слънцето стартира да мени цвета си и да се върти съвсем като огнено кълбо, до момента в който най-сетне като че ли пада към земята и изчезва.

Някoлкo гoдини пo-къcнo Жacинтa и Фрaнcишку умирaт от испанския грип, a Луcия cтaвa мoнaхиня. Както й споделя Богородица - тя живее до дълбока напреднала възраст и умира през 2005 година на 98 години. И остава единствената, която пази тайните послания на Светата майка.

Чeтири дeceтилeтия пo-къcнo явявaниятa нa Дeвa Мaрия ca признaти oт Вaтикaнa кaтo Чудecaтa oт Фaтимa, a грaдът става eднo oт нaй-cвeтитe мecтa зa пoклoнeниe.

Първите две пророчества на Дeвa Мaрия са разкрити рано. Те са за крaя нa Първaтa cвeтoвнa вoйнa и нaчaлoтo нa Втoрaтa, възниквaнeтo и пaдaнeтo нa кoмунизмa.

Третото знамение обаче е защитавано дълго време в загадка. Лусия го споделя пред своя духовник и упорства то да бъде оповестено, само че Ватиканът отхвърля. Разсекретено е дълго след атентата против папата - през 2000-та година. Тогава Йоан Павел II и кардинал Йозеф Рацингер (по-късно папа Бенедикт XVI), вземат решение да създадат публично притежание това, което знаят от доста години – третото привидение на Лусия.

Това, което те “обнародват ” обаче, провокира още повече полемики. Според формалното мнение на Ватикана, третото обръщение на Дева Мария звучи почти по този начин: “Видях град с руини и нови здания и облечен в бяло свещеник, който пада мъртъв на земята, убит с оръжие от боец ”.

Папа Йоан Павел II и кардинал Рацингер декларират, че третата загадка от Фатима е предсказване за атентат против Светия отец. Интересното съвпадане е, че това предсказване Лусия получава на 13 май, а опитът за нападение на папа Йоан-Павел Втори е на същата дата.

По-късно в съда атентаторът твърди, че е стрелял против Светия отец, с цел да се извърши третото предсказване. Той стреля тъкмо когато папата се навежда да целуне момиченце с медальон, изобразяващ Света Богородица от Фатима. И това е избавило живота му. После папата подари патрона от покушението на параклиса, построен на мястото, където Дева Мария се явила на трите овчарчета.

Тези, които не имат вяра в пророчествата, търсят други пояснения за покушението против Светия отец. Има доста спекулации по въпроса, само че нито едно безапелационно доказателство.

Защо влезе в пандиза Сергей Антонов

Докато великите сили редят пасиансите си към покушението, а нашите мълчат или подават подправени жокери, в пандиза влиза българинът Сергей Антонов. По това време той е чиновник в бюрото на БГА " Балкан " в Рим и няма дипломатически имунитет.

Агджа показва за свои съучастници още двама българи - Желю Василев и Тодор Айвазов, които в този миг обаче са в България. Твърди се, че Централно разузнавателно управление на САЩ посреща като топъл самун тези обвинявания, тъй като това значи социалистическият лагер да бъде дестабилизиран. Срещу Антонов не се намират доказателства и той е освободен да се завърне в България. Впрочем, в случай че съгласно италианското право би бил оневинен напълно, можеше да претендира за компенсиране на морални и материални вреди. Вместо това се завръща у нас не изцяло оневинен, с разтърсени здраве и душeвност от дългия престой в пандиза и разпитите, а през 2007 година умира. Преди това страната го компенсира за мъчителното тегло да понесе на плещите си политическите интриги, в които не е взел участие, със 160 лв. пенсия.

Среща очи в очи 

Агджа лежи 20 години в пандиза Ребибия, въпреки че присъдата му е за повече. На Рождество Христово през 1983 година Йоан Павел II отива в пандиза при него. Води със себе си фотограф и видео оператор, с цел да може да покаже, че е дал прошка дейностите на Акджа.

Светият отец влиза и атентаторът му целува ръка. Двамата сядат на елементарни столове и приказват двайсетина минути. На потегляне папата подава дребна кутийка – подарък. Вътре има броеница от сребро и седеф.

През 2000 година Агджа е опрощение, като се допуска, че това е станало с индиректното подпомагане на папата. Преди да се стигне до покушението, за него се приказва, че е човек без идея, че няма задача и претекст, че е наемен палач с много сполучлива кариера. Прякорът му е „ Паякът “.

След първото си ликвидиране, по разпореждане на „ Сивите вълци “  се озовава в пандиза. Успява да избяга в България и стартира да работи за турската мафия. В началото на 80-те години стартира да пътува из Европа, изпълнявайки разнообразни поръчки.

И до през днешния ден никой не може да каже с особена сигурност кой е оркестрирал покушението. Сред версиите е и поръчка на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), като нареждането идва от Юрий Андропов. Години по-късно тематиката за българската диря продължава да се прокрадва. Всички теории не са изключително подплатени с доказателства.

Твърди се, че самият Мехмет Али Агджа е човек с толкоз богата фикция, че никой не може да каже какво в действителност му се върти в главата.

През 2013 година Агджа разгласява своята книга с още по-безумно изказване – Аятолах Хомейни (авторът на Иранската революция) е наредил убийството.

Самият Агджа в пандиза е бил звезда, най-популярният пандизчия. Докато е зад решетките, се дами за годеницата си и отново там се развежда, след което тя подписва брак с водач на комунистическата партия. Затова и главното му кредо, което изповядва на по-близките до него пандизчии, е: " Не се доверявайте на жена ". Агджа се страхувал и от храната, която му сервират зад решетките.

На излизане от пандиза той потегля дружно с брат си, който го брани от медиите и на всички журналистически въпроси дава отговор, че желае седемцифрена сума, с цел да даде изявление. Твърди се, че през днешния ден " сивият вълк ", който е на 63 години, води добродушен живот в Истанбул и се грижи за бездомните котки в квартала.

Мнозина не разпознават в него индивида, който е подвигна ръка против папата. " Когато го прострелях, бях млад и профан, едвам на 23 години. След това мислех за него всеки ден. Когато той умря, се почувствах по този начин, като че ли е умрял брат ми или най-хубавият ми другар ", споделя Агджа. И прибавя: " Беше орис, че той не умря ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР