Днес 60-ия си юбилей празнува капитанът на Златното поколение на

...
Днес 60-ия си юбилей празнува капитанът на Златното поколение на
Коментари Харесай

Този фантастичен, този невероятен Боби Михайлов стана на 60 години

Днес 60-ия си празник чества капитанът на Златното потомство на българския футбол, президент на Българския футболен съюз и дълготраен върховен функционер в УЕФА Борислав Михайлов.

Легендарният вратар е роден на 12 февруари 1963 година в София. Започва футболния си път в Левски - клуб, чиято емблема е татко му Бисер. С фланелката на " сините " Михайлов играе в продължение на осем сезона, като записва 180 мача за състезание, преди да реализира прехвърляния в португалския Беленензеш и френския Мюлуз. За малко се завръща в родното състезание с екипа на Ботев (Пловдив), след което играе за лондонския Рединг, Славия и швейцарския ФК Цюрих, преди да приключи спортната си кариера като троент първенец, троент притежател на Купата на България и троент победител в шампионата за Купата на Съветската войска.

За националния тим Борислав Михайлов дебютира през 1983-а, а в идващите 15 години е неизменим водач на представителния ни отбор. Като капитан извежда " лъвовете " до най-големия триумф в историята на футбола ни - бронзови медали от международното състезание в Съединени американски щати през 1994-а. Участва също на мондиала в Мексико през 1986-а и европейския шампионат в Англия 10 години по-късно, част от състава е и на СП във Франция през 1998-а. С националния екип Михайлов записва 102 мача (60 като капитан), които дълго време се явяват връх за страната и му отреждат място в влиятелния интернационален " Клуб 100 ".
 Михайлов: Президентът не е виновен за това, че тимът не се класира за огромен конгрес
Михайлов: Президентът не е виновен за това, че тимът не се класира за огромен конгрес

Футболистите се вършат по клубовете, идват в националния тим, разяснява той

През 1986-а година е определен за Футболист на годината в България, а идващият вратар, получил най-големия самостоятелен приз, е синът му Николай, посочен като номер едно през 2011-а.

След края на спортната си кариера Борислав Михайлов бързо се трансформира във водеща фигура в администрацията на българския спорт, а след това - и на европейския и международния футбол. Между 2000 и 2001 година е заместник-председател на Държавната организация за младежта и спорта и член на Изпълнителния комитет на БФС. От 2001-а е вицепрезидент на футболната централа, а на 21 октомври 2005 година е определен за президент на съюза. На идващите четири конгреса - през 2009-а, 2014-а, 2018-а и 2021-а, клубовете от системата на БФС още веднъж му гласоподават доверие, като по този метод Михайлов се трансформира в най-дълго управлявалият президент на българския футбол.

БФС и федерациите по волейбол и баскетбол с обща самодейност за развиване на спортната просвета

Ето детайлности

По време на интервала му отпред на БФС България сполучливо организира три огромни европейски шампионати - за юноши до 17 години, за девойки до 17 години и за дилетанти, като получава позитивни мнения за организацията; бюджетът на футболния съюз се усилва повече от три пъти, футболните ни клубове си разделят над 60 милиона лв. от договорите за телевизионни права, построени са десетки минифутболни терени и мултифункционални мини-комплекси на територията на цялата страна; през 2014-а е построен подготвителен център в гр. Правец, а на 17 ноември 2016 година в наличието на президента на УЕФА Александър Чеферин Михайлов открива Националната футболна база " Бояна " - план, който се радва на ласкави оценки от страна на ръководителите на европейския и международния футбол. По време на ръководството на Борислав Михайлов БФС съществено развива направленията " Грасруутс " и женски футбол, разнообразни обществени действия, стратегии за развиване на подрастващите състезатели, както и са осъществени големи стъпки към цялостната цифровизация на футбола ни.

През 2011-а Борислав Михайлов става първият българин, определен в ръководството на УЕФА, като в продължение на осем години е част от Изпълнителния комитет на европейската централа, а в това време е ръководител на Комисията за развиване и техническо подкрепяне и на Комисията по футзал и заместник-председател на Футболната комисия и Съдийската комисия на УЕФА.

От януари 2017-а пък е и първият българин с позиции в Световната футболна федерация като част от Комисията за развиването на футбола на ФИФА, занимаваща се със стратегическото развиване и разпоредбите на играта. Член на работната група за организация на европейското състезание във Франция през 2016-а и на организационния комитет за Купата на конфедерациите на ФИФА.
 БФС почете Христо Стоичков
БФС почете Христо Стоичков

Поздравиха го за празника
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР