Днес, 25 август, официално влязоха в сила измененията в Наказателния

...
Днес, 25 август, официално влязоха в сила измененията в Наказателния
Коментари Харесай

Криминализацията на клеветата в РС влезе в сила

Днес, 25 август, публично влязоха в действие промените в Наказателния кодекс на Република Сръбска, сръбския ентитет в Босна и Херцеговина, с които клеветата се трансформира в закононарушение.


На 18 август ултранационалистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик издаде декрет за изменение на Наказателния кодекс на Република Сръбска - закон, който Народното събрание на Република Сръбска утвърди на сесията, извършена на 20 юли тази година, заяви " Албениън пост ".

Промените в закона бяха признати макар многомесечните предизвестия от страна на публицисти, деятели и интернационалната общественост, че те съставляват посягане върху свободата на мисълта и стъпка към въвеждане на цензура.

С гореспоменатите законови промени отсега нататък злонамерените или погрешни изказвания за обещано лице ще се назовават клюка, за което се плануват санкции от 1000 до 3000 евро.

В окончателния план на закона санкциите за клюка са понижени спрямо предварителния план, в който санкциите доближиха до 60 000 евро.

По-големи санкции са планувани в случаите, когато клеветата е показана в медиите, в това число в обществените мрежи, или на обществено заседание.

На 25 август изтече законовият период от осем дни след публикуването на измененията в Държавен вестник на Република Сръбска и тези разпореждания влязоха в действие.

Срещу законовите промени и дейностите на глобения от Съединени американски щати Милорад Додик се оповестиха интернационалните организации и задгранични посолства в Босна и Херцеговина, в това число посолството на Съединени американски щати и делегацията на Европейския съюз в страната. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР