Днес- 2 февруари отбелязваме важната роля за хората и планетата

...
Днес- 2 февруари отбелязваме важната роля за хората и планетата
Коментари Харесай

За ползите от влажните зони

Днес- 2 февруари означаваме значимата роля за хората и планетата от влажните зони с така наречен Световния ден на влажните зони.

Влажните и заливни зони способстват за качеството ни на живот и оцеляването ни и имат редица обществени и стопански изгоди, за които напомнят природозащитната организация WWF, която има огромен принос за опазването и възобновяване им.

Една от най-значимите изгоди е предпазването от наводнения и обезпечаването на чиста вода. В тях се съхраняват огромни количества въглерод, което ги прави извънредно значими за попречване на измененията в климата. Те обезпечават и храна, дървен материал и биомаса, способстват за развиването на устойчивия туризъм – каякарство, плуване и гмуркане, наблюдаване на птици, лов на риба, ветроходство.

Влажните зони са дом на стотици типове с висок консервационен статус като дивия шаран, водните костенурки, къдроглавия пеликан, блатните кокичета и водните рози.

До скоро тези изгоди не са били осъзнавани и вследствие на човешката активност са унищожени близо 80% от естествените влажни зони в Дунавския район . Това е довело до срив на риболова по Дунав. В предишното към 65% от улова на риба в някои сектори на реката се е падал на дивия шаран, само че след пресушаването на блатата край Дунав, където той хвърля хайвера си, типът бързо става сериозно заплашен ( " Червената книга " от 1981 г.).

" До наскоро въобще не се разбираше потребността от възобновяване на влажни зони, в противен случай, политиката беше за пресушаването им. С помощта на WWF са готови най-мащабните планове за възобновяване на влажни зони в България, обхващащи територии в Природен парк " Персина " и предпазена околност " Калимок-Бръшлен ". Водеща е ролята на организацията във възобновяване на зони по поречието на реките Русенски Лом и Веселина, както и във възобновяване на крайречни гори ", съобщи екологът от WWF Стоян Михов.

Вече могат да се видят и резултатите от тази работа. Благодарение на напъните на Дирекцията на Природен парк Персина, Българското сдружение за отбрана на птиците, WWF и други организации, след 50-годишно неявяване там са се завърнали и към този момент гнездят къдроглави пеликани.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР