Джулия Тофана- жената, която отрови 600 мъже. През 17-ти век

...
Джулия Тофана- жената, която отрови 600 мъже. През 17-ти век
Коментари Харесай

Джулия Тофана- жената, която отрови 600 мъже

Джулия Тофана- дамата, която токсини 600 мъже. През 17-ти век италианките не са можели да се освободят от несполучливите си бракове. За тях бракът се превръщал в клетка. Разводът бил на практика неосъществим.

Жена на име Джулия Тофана намерила решение от тази невъзможност. Между 1633 и 1651 година над 600 мъже са отровени от дамите си, с помощта на отровата, която Тофана им продава. Еликсирът работил бързо и тихо… без да оставя следи.

Джулия е родена в Палермо, Италия през 1620 година Майка й Тофания д‘Амадо убива личния си брачен партньор Франсис с отрова. Тя е екзекутирана в Палермо през 1633 година Джулия е единствено на 13 години, когато потегля по стъпките на майка си – първо професионално, работейки като аптекарка, измисляща парфюми и козметика, а след това и като отровителка.

Джулия Тофана почнала да продава “Аква Тофана ”-отрова без аромат, която маскира като ароматно масло. Въпреки че точната рецепта е изчезнала, евентуално става въпрос за примес с арсен, олово и беладона.

Тофана основала добър бизнес в Рим, където намерила сътрудници, които скрито да продават смъртоносната запарка измежду действителните козметични артикули.

Скоро по-късно мъжете почнали да умират вследствие на дейностите на обезверените си съпруги, които желали да прекратят нещастния си брак. Не били малко и тези дами, които били нетърпеливи да получат съпружеското завещание и да стартират живота си изначало.

“Аква Тофана ” се оказало идеалното оръжие за ликвидиране. Отровата била в нормално шише, което можело да се скрие измежду тоалетните такъми. Опасната бутилчица изглеждала също като тези с парфюмите върху тоалетката на бъдещата вдовица. Течността била маскирана като религиозно лечебно масло в дребни флакони, украсени с благочестивия облик на Свети Николай от Бари.

Допълнително преимущество било, че отровата е без аромат и усет и умерено можела да се прибави към храна и питиета . Нещо повече, резултатите от поглъщането на Аква Тофана били като същинско естествено заболяване. Първата доза предизвиквала признаци, сходни на простуда. Втората – предизвиквала болки в стомаха, повръщане и диария. Третата и четвъртата доза повличала жертвата към вратата на гибелта. Само четири капки “Аква Тофана ” изпращали непотребния сътрудник в отвъдното, а следклиничният преглед  не разкривал закононарушението.

След близо 20 години процъфтяващият бизнес на Джулия завършил, когато една от нейните клиентки се разколебала в последния миг, поднасяйки супата с отрова на брачна половинка си. Тя му признала пъкления си проект и в следствие разказала подлата си история на папските управляващи.

Джулия Тофана е била задържана, измъчвана и изправена пред съда, откакто признала че отровата й е умъртвила към 600 души . За някои признанието на Тофана остава съмнително, защото е изтръгнато под изтезания. Все още има хора, които настояват, че тя била доброжелателен бизнесмен, войник за обществена правдивост или просто жертва на лов за вещици.

Джулия е екзекутирана в Рим през юли 1659 година, малко преди да навърши 40 години. Дъщеря й и още трима от сътрудниците й ги постигнала същата орис. Екзекутирани били и някои от доволните й клиентки. Твърди се, че тялото на отровителката е хвърлено през стената на църквата – срамен край за тази дръзка жена.

Според историка от Кеймбридж Майк Даш, Тофана най-вероятно е умряла безшумно и добродушно през 1651 година, а наказани са били нейни сътрудници и клиенти.

Любопитно е, че великият композитор Волфганг Амадеус Моцарт преди гибелта си е изказал подозрение, че е токсичен с “Аква Тофана ”. „ Сигурен съм, че съм бил токсичен “, записва Моцарт.

„ Не мога да се отърва от тази мисъл…Някой ми даде “Аква Тофана ” и предопредели гибелта ми. “

Той умира през 1791 година от необяснима болест едвам на 35-годишна възраст, само че няма доказателства, че отровата е причина за това.

 

Джулия Тофана- дамата, която токсини 600 мъже

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР