Джорджа Мелони, водачка на крайнодясната партия Италиански братя и предполагаема

...
Джорджа Мелони, водачка на крайнодясната партия Италиански братя и предполагаема
Коментари Харесай

Мелони заклейми нациско-фашистките изстъпления в еврейското гето в Рим преди 79 г.

Джорджа Мелони, лидерка на крайнодясната партия " Италиански братя " и хипотетична бъдеща министър-председателка на Италия, осъди през днешния ден " нациско-фашистките изстъпления ", в деня, когато се навършват 79 години от хайката в еврейското гето в Рим, съобщи Франс прес.

" За Рим и за Италия 16 октомври 1943 година е драматичен, тъмен, незабравим от паметта ден. В онази заран, минути след 5 ч., при позорното и нечовешко депортиране на римските евреи от нацистко-фашистките орди, дами, мъже и деца са били изтръгнати от живота си, къща по къща ", съобщи в официално съобщение Мелони.

Германската полиция арестува тогава десетки хора в еврейското гето. Няколко чужденци и хора от разбъркан брак след това били освободени, само че 1022 мъже, дами и деца са изпратени в концентрационни лагери, от които се връщат единствено 15 мъже и една жена.

Общо близо 8000 италиански евреи умират в концлагери, отбелязва Агенция Франс Прес, като напомня също, че преди 84 години фашисткият режим на диктатора Бенито Мусолини обнародва антиеврейски закони.

" Ужас, който би трябвало да бъде предизвестие тези нещастия да не се повтарят. Спомен, който знаем, че пазят всички италианци, спомен, който служи за създаване на антитела против безразличието и омразата. Спомен, с цел да продължим да се борим против антисемитизма във всичките му форми ", заключава в официалното съобщение си Мелони.

Съоснователят на " Италиански братя " Иняцио Ла Руса, определен в четвъртък за ръководител на Сената след успеха на парламентарните избори на 25 септември на коалиция на десницата и крайнодесните, също приказва за годишнината от събитието, което дефинира като " една от най-мрачните страници от историята " на Италия.

Ла Руса - противоречива персона, колекционер на фашистки реликви - изрази " към еврейската общественост, през днешния ден, както и постоянно, (своята) най-искрена поддръжка ".

Почетен ръководител на учредителното съвещание на новия Сенат в четвъртък беше 92-годишната оживяла от Холокоста Лилиана Сегре. На церемонията тя посочи символичния смисъл на наличието си " този октомври, когато се отбелязва стогодишнината от Похода към Рим, сложил началото на фашистката тирания ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР